Ian McEwan, Ispasire

Romanul sta la baza unei ecranizari de exceptie, in regia lui Joe Wright, cu Keira Knightley, James McAvoy si Vanessa Redgrave in rolurile principale. Filmul Atonement este marele favorit al premiilor cinematografice din 2008.
Debutind ca o cronica de familie, romanul Ispasire este, de fapt, o meditatie despre locul scriitorului in lume si despre modul in care acesta poate afecta vietile altora prin felul in care intelege sa caute „adevarul”. Adolescenta fiind, protagonista cartii, Briony Tallis, isi da seama ca vrea sa abandoneze lumea himerelor pentru a scrie despre oamenii din jur si despre viata reala, dar simtul sau exagerat al ordinii si justitiei o impinge spre un act social gresit, de pe urma caruia vor avea de suferit cei dragi ei. La batrinete, ajunsa o scriitoare de succes, Briony va medita la consecintele faptei sale, pentru a carei ispasire si-a dedicat intreaga viata. Dar Ispasire este, totodata, si un excelent roman istoric, McEwan reusind sa creeze pagini antologice despre dezastrul de la Dunkerque si rezistenta eroica a londonezilor in timpul Blitzkrieg-ului din 1940.

Unul dintre cei mai mari scriitori britanici contemporani. In anii ’70 a inceput sa publice nuvele in American Review si Transatlantic Review, adunate apoi in volumul Prima dragoste, ultimele ritualuri (1975), distins cu W. Somerset Maugham Award. in 1978 i-a aparut un al doilea volum de nuvele, Printre cearsafuri, umbrit insa de succesul romanului de debut, Gradina de ciment, publicat in acelasi an (Polirom, 2002), care a stirnit un urias scandal, consacrindu-l pe McEwan drept unul dintre cei mai originali scriitori ai momentului. ii vor urma Mingiieri straine (1981; Polirom, 2004), nominalizat la Booker Prize, Copilul furat (1987; Polirom, 2005), pentru care i s-a decernat Whitbread Novel Award si Prix Femina etranger, Inocentul (1989; Polirom, 2004), Ciinii negri (1992; Polirom, 2006), Durabila iubire (1997), Amsterdam (1998; Polirom, 2001), recompensat cu Booker Prize, Ispasire (2001; Polirom, 2003, 2008), distins cu premii internationale de prestigiu precum W.H. Smith Literary Award si National Book Critics Circle Award si transformat, in 2007, intr-un film de mare succes, Simbata (2005; Polirom, 2006), nominalizat la Booker Prize si cistigator al James Tait Black Memorial Prize, si Pe plaja Chesil (2007; Polirom, 2007), nominalizat la Man Booker Prize.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *