Cecilia Stefanescu isi lanseaza noul roman, Intrarea Soarelui, la Carturesti Verona

Volumul va fi prezentat de Mircea Cartarescu, Ion Manolescu si T.O. Bobe

Editura Polirom va invita joi, 18 decembrie, ora 18.00, la lansarea celui mai recent roman al Ceciliei Stefanescu, Intrarea Soarelui. Evenimentul va avea loc la Libraria Carturesti Verona (la subsol).

Intrarea Soarelui este al doilea roman al Ceciliei Stefanescu publicat in colectia ,,Ego. Proza” de la Editura Polirom. In anul 2005, in aceeasi colectie a aparut romanul Legaturi bolnavicioase (editia a II-a revazuta, 2006), care a fost ecranizat, in regia lui Tudor Giurgiu, dupa un scenariu semnat de autoare.

Intrarea Soarelui il are ca protagonist pe Sal, un baiat de 12 ani, cu o inteligenta iesita din comun, care-si traieste prima experienta de dragoste. Intr-o dupa-amiaza de vara, prinzindu-l ploaia in drum spre prietena lui, Emi, Sal se adaposteste in scara unui bloc si, condus de un miros puternic, coboara in subsol unde da peste cadavrul unei femei tinere si foarte frumoase. Incetul cu incetul, Sal va incerca sa descopere misterul acestui cadavru si, concomitent, va inainta in relatia lui amoroasa cu Emi, o relatie ciudata, care se desfasoara in paralel cu legatura adulterina a unui cuplu matur, de care Sal se loveaste intr-un mod repetat. Pe masura ce povestea de dragoste cu Emi evolueaza, Sal incearca din rasputeri nu numai s-o ascunda de ochii ironici ai prietenilor de cartier, dar si de parinti – ale caror decizii le-ar putea zdruncina mica armonie -, dezvoltind astfel o adevarata constiinta adulterina, care poate fi observata, pe de alta parte, in practica, la cuplul celor doi adulti. Legaturile intre adulti si cei doi copii, pe de o parte, si cadavrul descoperit de Sal, pe de alta, sint mult mai adinci si mai complicate decit par la inceput. Intrarea Soarelui e un roman despre radacinile adulterului si despre destinul unui baiat exceptional care, datorita capacitatilor sale, are puterea de a vedea cu ochii mintii propriul viitor.

“E posibil ca toata linistea, cumintenia si tihna de acum sa fie inlocuite intr-o fractiune de groaza si desfriu si tulburare? E posibil sa visezi si, sculindu-te intr-o dimineata, scaldata de soare si plina de promisiuni, tot ce ai inteles si ai trait pina atunci sa dispara? M-am gindit ca e momentul sa transform neintreruptele confesiuni autobiografice de care e plina literatura azi in fabulatii despre ce ar fi fost viata unui personaj care ar fi putut, la fel de bine, sa-mi poarte sau sa-ti poarte numele. M-am gindit sa scriu despre toate acele lucruri despre care literatura contemporana nu mai are pofta sa vorbeasca pentru ca pare sastisita. Pe care le-a bagat sub presul istoriei si pe care le ignora, cu o constienta superioara. E un pariu pe care il fac cu modele si cu propriile mele prejudecati. Fara indoiala, un roman de dragoste, in care am topit putina dragoste din literatura romana.” Cecilia Stefanescu 

Cecilia Stefanescu s-a nascut pe 6 iulie 1975. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti, si Masterul in Teoria Literaturii si Literatura Comparata al aceleiasi facultati. A debutat cu romanul Legaturi bolnavicioase, aparut in doua editii (Editura Polirom, 2006; Editura Paralela 45, 2002). Romanul a aparut in Franta, Ed. Phebus, 2006, in traducerea lui Laure Hinckel. Cartea a fost ecranizata, in regia lui Tudor Giurgiu, iar filmul cu acelasi nume a fost selectionat in sectiunea Panorama a Festivalului de Film de la Berlin, la Kalovy Vary, Chicago si a rulat in peste 20 de tari. In 2005, a participat, alaturi de alti 11 scriitori din Romania, la Les Belles etrangeres, manifestare organizata de Centre National du Livre si Ministerul Culturii din Franta si dedicata, in acel an, Romaniei. Un fragment din romanul Intrarea Soarelui a aparut in antologia Les Belles etrangeres, ed. L’Inventaire, 2005, trad. fr. de Laure Hinckel, si Des Soleils Differents, ed. L’Inventaire, 2008, trad. fr. de Laure Hinckel. A avut lecturi publice in Franta, Germania, Spania, Elvetia, Polonia. In 2007, a beneficiat de o rezidenta de creatie oferita de Primaria din Paris. A mai aparut in 1998 in volumul colectiv Ferestre 98 si a semnat, alaturi de alti autori romani, in cartea-experiment Tescani 40238. A scris editoriale lunar in editia in limba romana a revistei Elle si a colaborat pentru saptaminalul Le Monde Diplomatique, editia in limba romana. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *