N. Steinhardt – Opere complete

La aproape o suta de ani de la nasterea lui N. Steinhardt si la doua decenii de la moartea sa, Polirom editeaza impreuna cu Manastirea “Sfinta Ana” Rohia integrala operei carturarului. • Seria de autor insumeaza operele lui Steinhardt, atit cele de dinaintea intrarii in monahism, cit si cele de dupa aceasta data, si cuprinde peste 20 de volume. • Noile editii, cartonate, ingrijite de specialisti in opera lui Steinhardt, vor beneficia de o prezentare grafica de exceptie si de studii introductive consistente.

In curind, primele cinci volume ale noii serii vor putea fi gasite in librarii. Intre acestea , se numara tomul masiv de publicistica steinhardtiana interbelica intitulat Articole burgheze, editat de Viorica Niscov, dar si un CD audio distribuit impreuna cu volumul de predici ingrijit de Stefan Iloaie, Daruind vei dobindi. Cuvinte de credinta, cu Predica la Duminica Ortodoxiei.

Seria de autor va cuprinde atit operele de tinerete (incepind cu articolele publicate in presa interbelica, cu volumul de debut din 1934, In genul… tinerilor, si cu teza de doctorat, Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional. Critica operei lui Leon Duguit, publicata in 1936), cit si operele publicate dupa 1964, cind N. Steinhardt este eliberat din inchisoare.

Nadajduim ca in acest fel oferim publicului larg imaginea completa si complexa a monahului Delarohia: criticul literar, eseistul, scriitorul, evreul convertit la crestinism ortodox, monahul carturar, ca un posibil – ba chiar un necesar – model de urmat pentru tineri, oameni de cultura, teologi si chiar crestini simpli, marturisea, in argumentul la noua editie a Jurnalului fericirii, P.S. Justin Hodea Sigheteanul, Presedintele Fundatiei “N. Steinhardt”, prin initiativa caruia a putut fi pus in practica proiectul integralei Steinhardt.

Colectivul redactional

Opera completa a lui N. Steinhardt va fi publicata sub ingrijirea unui colectiv redactional format din apropiati si specialisti in opera lui N. Steinhardt: universitarul George Ardeleanu, autorul unei stralucite lucrari de doctorat consacrate lui Steinhardt, Virgil Bulat, primul editor al Jurnalului fericirii (impreuna cu Virgil Ciomos), Florian Roatis, ingrijitor al mai multor inedite publicate in Caietele de la Rohia, pr. Stefan Iloaie, ingrijitorul volumului de omilii Daruind vei dobindi. Cuvinte de credinta, consilier cultural al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, si protos. Macarie Motogna, ingrijitor al seriei de autor din partea Manastirii “Sfinta Ana” Rohia.

Colaborarea dintre Polirom si Manastirea Rohia

Initiativa Manastirii “Sfinta Ana” Rohia de a propune Editurii Polirom spre publicare seria de autor este una salutara in recuperarea operei monahului-carturar: Nu stiu daca indiferenta, nepasarea, lipsa strategiilor sau alte motive ne-au adus in situatia de necrezut ca astazi cultura noastra nu beneficiaza de suficiente editii ale operelor autorilor romani. Le putem numara pe degete. Or, facind lucrurile de azi pe miine, neglijindu-ne marii scriitori si oameni de cultura, in curind vom fi, spiritual, tot mai saraci. E o situatie paradoxala, greu de regasit in alte tari. Cu atit mai mult, initiativa de a publica operele uneia dintre figurile luminoase si complexe ale culturii noastre, cum este N. Steinhardt, mi se pare admirabila, a declarat Silviu Lupescu, directorul general al Editurii Polirom.

Inca de la primele planuri privind editia, discutate la Rohia, cu parintii Macarie Motogna si Pantelimon Ilies, cel din urma egumen al manastirii, m-a emotionat abnegatia lor de a pastra vie amintirea lui N. Steinhardt. M-a emotionat intilnirea cu Parintele arhimandrit Serafim Man, cel care, invingind vicisitudinile vremii, l-a primit pe Steinhardt in obstea manastirii. Centrul cultural-monahal “N. Steinhardt”, un proiect aflat sub coordonarea P.S. Justin Hodea Sigheteanul, va insemna un obiectiv de mare deschidere culturala, cu o biblioteca cu zeci de mii de volume, sali de studiu si conferinta s.c.l. Rohia este si va ramine locul binecuvintat unde memoria lui Steinhardt va fi cinstita asa cum ea si merita de altfel, afirma Silviu Lupescu, prezentind auspiciile sub care a inceput colaborarea dintre Polirom si Manastirea Rohia.

Prima lansare a seriei de autor

Miercuri, 30 iulie, ora 13.00, la o zi dupa comemorarea de la Manastirea “Sfinta Ana” Rohia a lui N. Steinhardt, Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare va gazdui prima lansare a noii serii de autor.
La eveniment vor prezenta I.P.S. Bartolomeu Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, P.S. Justinian Episcopul Maramuresului, P.S. Justin Hodea Sigheteanul, Silviu Lupescu, Virgil Bulat, George Ardeleanu, Florian Roatis si Stefan Iloaie. Intilnirea va fi moderata de protos. Macarie Motogna.

Primele cinci volume ale seriei

Jurnalul fericirii
Argument de P.S. Justin Hodea Sigheteanul
Editie ingrijita, studiu introductiv, repere biobibliografice si indice de Virgil Bulat. Note de Virgil Bulat si Virgil Ciomos
Cu “Un dosar al memoriei arestate” de George Ardeleanu

“Jurnalul fericirii este in egala masura o opera de bilant existential (asemenea Luntrei lui Caron a lui Lucian Blaga), dar si una conturind devenirea si cristalizarea unei constiinte – in toate componentele ei: teologica si morala, civica si politica, estetica etc.”, este de parere ingrijitorul noii editii.

Daruind vei dobindi
Cuvinte de credinta
Editie ingrijita, note, studiu introductiv si referinte critice de Stefan Iloaie
Repere biobibliografice de Virgil Bulat
Indici de Macarie Motogna
Contine CD audio

Volumul reprezinta o sinteza a textelor si a gindirii teologice ale lui Steinhardt, dar si o incununare a tuturor scrierilor cunoscutului critic si eseist increstinat in inchisoarea de la Jilava si calugarit la Manastirea Rohia din Maramures. “Predica sa, actuala si dinamica, vine din suflet si se rosteste prin intelect, este imbibata in credinta si in increderea in Hristos, dar foloseste si datele stiintei, se adapa din Sfanta Scriptura si curge spre cititorul stiut si nestiut. Totul pentru ca el, autorul, ne vrea crestini – adica «sa te faci fratele lui Hristos… sa te faci, tu, Hristos»”, observa pr. Stefan Iloaie, ingrijitorul editiei.

In genul… tinerilor
Editie ingrijita, note, studiu introductiv, referinte critice si indici de George Ardeleanu
Repere biobibliografice de Virgil Bulat

In 1934, Steinhardt publica, sub pseudonimul Antisthius, volumul parodic In genul… tinerilor. Spectrul literaturii studiate este destul de vast: “nu numai literatura «noii generatii», ci si avangarda interbelica ori literatura stingista de tip Petre Bellu sau Panait Istrati. Sint parodiati nu numai autori si opere, ci si categorii, grupuri literare: titluri gen «Unui tinar de stinga-dreapta», «Unui tinar doctor», «Unei reviste de avangarda», «Unui autor de piese de teatru cu masse» vizeaza, in fapt, tot atitea directii culturale sau ideologice”, cum remarca George Ardeleanu, ingrijitorul volumului.
“Fara a fi niste capodopere ale genului, parodiile de aici, in majoritate antigenerationiste, dar si antiavangardiste (e.g. cea la «Poemul invectiva» al lui Geo Bogza, intitulata «Balada celor trei smintiti si a altor multi parliti») si antisocialiste (presa din Sarindar), conteaza, din perspectiva viitoarei opere, ca exercitiu de critica indirecta si de incalzire a moralistului/caracterologului, dar indeosebi ca exercitiu de stil, prin care isi face mana viitorul maestru stapan pe o atat de ampla si policroma claviatura lingvistica”, subliniaza la rindul sau Nicolae Mecu.

Articole burgheze
Editie ingrijita, adnotari, cronologie si indice de Viorica Niscov
Studiu introductiv de Nicolae Mecu

Steinhardt isi continua in Revista “masacrul” din volumul de debut, semnand episodic tot “Antisthius” si parodiind acum stilul revistelor Criterion si Vremea, precum si pe Eugen Ionescu. “Ma intreb inca o data daca intre Steinhardt cel de dupa 1964 si cel de pina la 1947 exista o ruptura. Recitirea recenta a scrierilor de junete mi-a consolidat opinia de acum zece ani. Cel de-al doilea Steinhardt nu inseamna decit maturizarea fireasca a primului – sub impactul noilor experiente existentiale, culturale si spirituale prin care i-a fost dat sa treaca”, dupa cum observa Nicolae Mecu.

Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional
Critica operei lui Leon Duguit
Editie ingrijita, note, studiu introductiv, referinte critice si indici de Florian Roatis
Repere biobibliografice de Virgil Bulat
Addenda: Dreptul social

Un excurs prin cartea cu care a obtinut titlul de doctor in drept, ce apare acum intro noua editie, “este de natura sa descopere o fateta mai putin cunoscuta a activitatii si personalitatii lui N. Steinhardt, si anume aceea de cercetator si ginditor avizat asupra problemelor juridice si politice”, apreciaza Florian Roatis.

Prezentarea autorului

N. Steinhardt se naste la Bucuresti pe 29 iulie (stil vechi) 1912. Isi face debutul publicistic foarte de timpuriu in revista Liceului “Spiru Haret”. Isi ia bacalaureatul in 1929 si frecventeaza cenaclul “Sburatorul”, iar in 1932 isi ia licenta in Drept.

In 1934 incepe sa colaboreze la Revista burgheza si publica sub pseudonimul Antisthius volumul parodic In genul… tinerilor. Isi ia doctoratul in Drept in 1936. In 1935 si 1937 publica impreuna cu Emanuel Neuman studiile Essai sur une conception catholique du Judaisme si Illusions et realites juives. Colaboreaza la Libertatea si la Revista Fundatiilor Regale.

Dupa razboi, publica pentru scurta vreme in Universul literar, Victoria, Tribuna poporului si, din nou, Revista Fundatiilor Regale. Refuza sa colaboreze cu noul regim. In 1960, este anchetat, apoi condamnat in “lotul Noica-Pillat” la 12 ani de munca silnica. Trece prin inchisorile Jilava (unde este botezat de parintele Mina Dobzeu), Gherla si Aiud.

Eliberat in august 1964, va reveni dupa cativa ani in lumea literara prin traduceri, medalioane, cronici etc. In 1972, termina prima versiune a capodoperei sale, Jurnalul fericirii. Publica volume de eseuri si de critica foarte bine primite, desi unele sint puternic cenzurate. Monah din 1980, ramane activ pe terenul eseisticii si al criticii. Se stinge la 30 martie 1989.

www.polirom.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *