Neadu Djuvara – Amintiri si povesti mai deocheate

Volumul “Amintiri si povesti mai deocheate” de Neagu Djuvara a fost lansat, sambata, la Targul de Carte Gaudeamus. Autorul a povestit ca, in urma cu cativa ani, revista Plai cu Boi i-a cerut sa scrie texte pentru ei. Dupa mai multe runde de negocieri, istoricul s-a hotarat sa scrie cateva articole, pe care, apoi, le-a cuprins in volumul lansat la Gaudeamus. “Acestea trebuiau sa apara dupa moartea mea”, a glumit el. “Recunoasterea dupa moarte este indirect proportionala cu laudele din timpul vietii”, a apreciat Djuvara. “Daca sunt laudat in timpul vietii, mi se pare ca mi se fura ceva din viitor”, a spus acesta. La lansare au participat directorul Humanitas, Lidia Bodea si criticul literar Marius Chivu.
Neagu Djuvara s-a nascut la Bucuresti in 1916, intr-o familie de origine aromana asezata in tarile romane la sfarsitul secolului al XVIII-lea, care a dat tarii mai multi oameni politici, diplomati si universitari. El este licentiat in litere la Sorbona (istorie, 1937) si doctor in drept (Paris, 1940). A luat parte la campania din Basarabia si Transnistria ca elev-ofiter de rezerva (iunie-noiembrie 1941) si a fost ranit in apropiere de Odessa.
Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in mai 1943, Djuvara este trimis curier diplomatic la Stockholm in dimineata zilei de 23 august 1944, in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica. Numit secretar de legatie la Stockholm de guvernul Sanatescu, va ramane in Suedia pana in septembrie 1947, cand comunistii preiau si Externele.
Implicat in procesele politice din toamna anului 1947, Neagu Djuvara hotaraste sa ramana in exil, militand pana in 1961 in diverse organizatii ale diasporei romanesti (secretar general al Comitetului de Asistenta a Refugiatilor Romani, la Paris; ziaristica; Radio Europa Libera; secretar general al Fundatiei Universitare “Carol I”). in 1961, pleaca in Africa, in Republica Niger, unde va sta douazeci si trei de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului francez al Afacerilor Straine si, concomitent, profesor de drept international si de istorie economica la Universitatea din Niamey. intre timp, reluase studiile de filozofie la Sorbona. in mai 1972, capata doctoratul de stat la Sorbona cu o teza de filozofie a istoriei; mai tarziu, obtine si o diploma a Institutului National de Limbi si Civilizatii Orientale de la Paris (I.N.A.L.C.O.). Din 1984, secretar general al Casei Romanesti de la Paris, pana dupa revolutia din decembrie 1989, cand se intoarce in tara. Din 1991, profesor-asociat la Universitatea din Bucuresti si membru de onoare al Institutului de Istorie “A.D. Xenopol” din Iasi.
A publicat volume precum “Le droit roumain en matiere de nationalite” (Paris, 1940 – teza de doctorat); “Demetrius Cantemir, philosophe de l’Histoire”, in Revue des etudes roumaines, XIII-XIV, Paris, 1974, “Civilisations et lois historiques. Essai d’etude comparee des civilisations”, Mouton, Paris-Haga, 1975 (carte premiata de Academia Franceza) – in romaneste, Civilizatii si tipare istorice. “Un studiu comparat al civilizatiilor” (Humanitas, 1999), “Les «grands boïars» ont-ils constitue dans les principautes roumaines une veritable oligarchie institutionnelle et hereditaire?” in Südost-Forschungen, Band XLVI, München, 1987, “Le pays roumain entre Orient et Occident. Les Principautes danubiennes dans la premiere moitie du XIXe siecle” – Publications Orientalistes de France, 1989, in romaneste, “intre Orient si Occident. tarile romane la inceputul epocii moderne” (Humanitas, ed. a VI-a, 2008), “Les Aroumains” (opera colectiva), Publications Langues’O, Paris, 1989 – in romaneste, “Aromanii – istorie, limba, destin”, Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 1996, “Sur un passage controverse de Kekaumenos. De l’origine des Valaques de Grece”, in Revue roumaine d’histoire, vol. XXX, 1-2, Bucuresti, 1991, “O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri” (Humanitas, ed. a IX-a, 2008), “Cum s-a nascut poporul roman” (Humanitas Junior, ed. a V-a, 2008), “Mircea cel Batran si luptele cu turcii” (Humanitas Junior, ed. a III-a, 2007), “De la Vlad tepes la Dracula Vampirul” (Humanitas Junior, ed. a II-a, 2007), “insemnarile lui Gheorghe Milescu” (Humanitas, 2004), “Amintiri din pribegie” (Albatros, 2002; Humanitas, ed. a IV-a, 2008- versiune franceza: “Bucarest-Paris-Niamey et retour ou Souvenirs de 42 ans d’exil (1948-1990), L’Harmattan, Paris, 2004), “Exista istorie adevarata?” (Humanitas, ed. a III-a, 2008).
Targul International Gaudeamus – Carte de invatatura, aflat la editia a XVI-a, se desfasoara de miercuri pana duminica, in Pavilionul Central al Complexului Expozitional Romexpo din Capitala. Evenimentul, in prezent un punct de reper al pietei de carte din Romania, a fost initiat si este organizat anual, din 1994, de Radio Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *