Marti 19 aprilie 2011, ncepnd cu orele 19.00, Fundatia Calea Victoriei va invita la o conferinta despre New York – metropola culturala la jumatatea sec XX.
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Parisul si Londra se refaceau dupa traumele confruntarilor, in timp ce New York-ul a preluat impulsul artistic al indoliatelor capitale europene.
Orasul american a reprezentat un mediu urban in care o cultura alternativa a luat nastere. Vom urmari contributia sa la literatura, arhitectura, arte plastice, dans, teatru si muzica. Vom discuta senzatia de anomimitate intr-un oras agresiv si divers, asa cum aparea ea in arta lui Sheeler, Hopper sau Allen Ginsberg.
Modernismul rectiliniu se regaseste in cladirea Seagram, in Secretariatul Natiunilor Unite, in contestata Pan Am Building. In acest timp, Eero Saarinen creeaza cel mai fotogenic aeroport din lume, fara nici o linie dreapta, iar Frank Lloyd Wright oferea orasului un muzeu in spirala, Guggenheim.
Pictori precum Pollock, Rothko, Rauschenberg se impun in arta mondiala, ajungand ulterior sa spulbere toate recordurile in licitatii. Dansul contemporan nu ar exista fara contribuia Marthei Graham, a lui Merce Cunningham sau a lui Alvin Ailey. Insa, cele mai cunoscute nume sunt din muzica : Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Frank Sinatra, personaje ce completezaza peisajul cultural irepetabil din acele decenii.
Lector: Mihai Cosmatchi
Tip: Teoretic
Cost: 30 ron, 25 ron pentru studenti
Locatie: Str. Caimatei, Nr. 20, Et. 3 (linga Piata Rosetti)
INSCRIERI LA CONTACT@VICTORIEI.RO