Nicolae Manolescu: Istoria critica a literaturii romane. 5 secole de literatura

Editura Paralela 45 va invita joi, 20 noiembrie, ora 14, in holul central al pavilionului Romexpo, la lansarea volumului Istoria critica a literaturii romane. 5 secole de literatura de Nicolae Manolescu. Evenimentul are loc in cadrul targului de carte Gaudeamus 2008.
Vor fi prezenti: Calin Vlasie, Mircea Cartarescu, Nicolae Manolescu

Dupa un travaliu de documentare de peste douazeci de ani, profesorul Nicolae Manolescu publica acum monumentalul sau studiu Istoria critica a literaturii romane. 5 secole de literatura. Aceasta opera este, dupa Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent a lui G. Calinescu, cea mai importanta sinteza asupra literaturii din Romania, depasind-o insa prin vastitate pe prima.
Critic postbelic de mare prestigiu, Nicolae Manolescu inglobeaza in lucrarea actuala prime volume publicate in anii 90, la care adauga studii noi despre opere ale literaturii romane din contemporaneitatea imediata. Prin rediscutarea unor fatete importante ale literaturii de la noi si prin atitudinea cateodata polemica in fata unor judecati de valoare prea usor consacrate, Istoria critica a literaturii roman. 5 secole de literatura ofera o perspectiva esentiala asupra canonului critic actual.
Asa cum precizeaza si subtitlul – 5 secole de literatura – perioada cartografiata de impunatorul studiu reprezinta cel mai intins interval literar analizat de vreun studiu de istorie si critica literara de pana acum, producand o imagine limpede si impresionanta despre intreaga evolutie a literaturii romane.

One thought on “Nicolae Manolescu: Istoria critica a literaturii romane. 5 secole de literatura”

  1. normal c-o depaseste prin “vastitate” pe cea a lui Calinescu, de atunci scriitorii au mai continuat sa scrie.
    Inepta formulare a “adviser”-ului…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *