TIGANII Istoria unui popor european – In lectura lui Emil Hurezeanu

Inca de la misterioasa lor aparitie in Europa, acum mai bine de noua sute de ani, tiganii au refuzat sa se inscrie in cadrele unei existente stabile, conforma cu conventiile sociale acceptate. Asa se face ca obiceiurile si cultura lor au ramas practic neintelese, pastrarea propriei lor identitati izbindu-se de respingerea societatilor cu care au convietuit.
Cartea de fata incepe cu cercetarea originii lor indiene, continuand cu migratiile ce i-au purtat din Evul Mediu pana in zilele noastre prin Orientul Apropiat, Europa rasariteana si cea occidentala. Cunoscuti inca din cele mai vechi timpuri pentru talentul lor muzical, pentru iscusinta cu care prelucrau metalele, pentru priceperea la cai si pentru arta de ghicitori si de vindecatori, tiganii au avut parte totusi de-a lungul intregii lor istorii de o imagine cu persistente conotatii negative. Cercetand radacinile istorice ale acestui fapt, Angus Fraser ii subliniaza efectele in diferite epoci – de la frecventele expulzari din trecutul mai indepartat pana la “holocaustul uitat” din timpul celui de-al doilea razboi mondial -, trasand totodata un viguros tablou al prezentului.

“Cartile scrise, rostite si apoi auzite pe disc, la gura sobei, in castile insotind, precum niste cercei utili, joggingul sau in automobilul ratacit in traficul metropolitan au devenit ultima oferta, de avarie high-tech, a posteritatii erei Gutenberg in societatea post-industriala. Beneficiile acestui exercitiu sunt multiple, cel mai important ramane insa cartea. Ea nu dispare, ci se transforma.” Emil Hurezeanu

“Cartea lui Sir Angus Fraser, Tiganii, care a fost tradusa din engleza in romana la Editura Humanitas, este un adevarat monument de eruditie care ne aduce o masa de informatii asupra migratiei tiganilor si raspandirii lor in Europa. Prin voluminoasa ei bibliografie, va ramane un pretios instrument pentru orice cercetator al problemei de acum inainte.
Din punctul nostru de vedere, regret insa doua lucruri: mai intai, ca din exces de scrupulozitate, dupa ce ne da diversele pareri care s-au exprimat asupra cutarui aspect din vasta problema, nu ia atitudine aratandu-si preferintele pentru una din teorii sau tragand el insusi o concluzie, in al doilea rand, prin faptul ca nu cunoaste limba noastra, cand suntem tara cu cea mai mare proportie de romi si care a fost in Evul Mediu unul din principalele canale de trecere a lor spre Occident, nu cunoaste nimic din serioasele lucrari aparute la noi despre tigani, afara de cartea lui Kogalniceanu tanar, aparuta in franceza, in 1837 (!). Cartea este totusi indispensabila in biblioteca oricarui cercetator al chestiunii.” Neagu Djuvara

Tiganii. Istoria unui popor european, precum si alte surprize si evenimente inedite, va asteapta la standul Humanitas Multimedia de la Targul Gaudeamus. Am pregatit pentru Dvs cadoul perfect de Craciun, intalniri cu personalitati si lansari pline de farmec. Va asteptam la targul de carte Gaudeamus, editia a XV-a, saptamana viitoare, de miercuri 19 noiembrie pana duminica 23 noiembrie, inclusiv.
Volumul I: Origini

ISBN: 978-973-1709-82-6
Timp total: 1:00:43
Pret: 30 lei

Volumul II: Primele migratii

ISBN: 978-973-1709-83-3
Timp total: 50:49
Pret: 30 lei

Audiobook-ul va cuprinde 8 volume (12 CD-uri)

Comenzi prin e-mail: tudor.baciu@humanitas.ro
Comenzi prin posta: CPP Humanitas, CPCE – CP 14, Bucuresti
Comenzi telefonice: 021 – 408 83 78; prin fax: 021 – 408 83 77

Humanitas Multimedia

2 thoughts on “TIGANII Istoria unui popor european – In lectura lui Emil Hurezeanu”

  1. D-l TUDOR
    cu toate ca financiar nu-mi permit imi doresc sa pot intra in posesia celor 2 volume de carte ,,TIGANI”
    origini si primele migratii———–iar dupa ce le voi citi am sa comentez si eu din auzite,din trairi.
    insa pina atunci poate imi sugerati trmitind citeva sugestii
    —adica teme pe marginea carora sa pot formula comentariul.

  2. D-L TUDOR

    imi doresc sa pot intra in posesia celor 2 volume,,TIGANI”
    —origini si primele migratii—-
    ca sa pot compara ceea ce percep eu cu ceea ce autorul a asternut pe hirtie.
    pina atunci poate imi sugerati teme pe marginea carora sa pot formula un comentariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *