Nocturna in Chile, de Roberto Bolano

 

Sebastian Urrutia Lacroix, preot si critic literar, membru al Opus Dei si poet mediocru, rememoreaza in cursul unei singure nopti de delir intens momentele cele mai importante ale propriei existente, dar si ale istoriei zbuciumate a tarii sale.

 

In haosul febril al gandurilor si amintirilor se perinda fantomatic personaje si intamplari reale si imaginare: misteriosii si glacialii Acirf si Aru, ambigui purtatori de mesaje ale Juntei militare; mult veneratul Pablo Neruda si celebrul Ernst Junger; un pictor guatemalez anonim, abandonat inanitiei la Paris in anii ’40; generalul Pinochet, caruia Urrutia Lacroix ii preda in secret ore de marxism; Farewell, monstrul sacru al criticii literare chiliene, si multi altii.

 

Secventele dramatice din filmul istoriei sudamericane recente se intretaie cu spectacolul scenei literare, dar si cu peregrinari pe continentul european si excursuri de mare eruditie, intr-un torent halucinant, hipnotic. Un roman cutremurator, necesar, in care Roberto Bolano straluceste cu toata forta talentului sau.

 

“Genul de roman pe care Borges ar fi fost de acord sa il scrie… original, admirabil, amuzant, emotionant, esential.” (Ignacio Echavarria, El Pais)

 

“Obsesiv si incisiv… scris cu o maiestrie tulburatoare… avand paloarea si linistea unui giulgiu…” (Richard Eder, New York Times)

Nocturna in Chile, de Roberto Bolano

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *