Noi biblioteci judetene se alatura programului Biblionet

Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Hunor Kelemen va anunta pe 25 martie ora 11.00 in cadrul unei conferinte de presa organizata la MCPN, Sala Multimedia judetele incluse in runda a doua a Programului Biblionet. Ministrul va prezenta totodata si rezultatele studiului intitulat Efectele crizei economice asupra operatorilor culturali efectuat de Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii din cadrul Ministerului.

La conferinta vor fi prezenti: Paul Andre Baran, Directorul Programului Biblionet si Liviu Chelcea, directorul Centrului de Studii si Cercetari din Domeniul Culturii.

Despre Programul Biblionet – Runda a doua de judete:
Invitatia de inscriere in runda a doua de selectie a fost lansata odata cu inaugurarea noilor servicii ale bibliotecilor cu acces gratuit la Internet din runda intai, pe 25 noiembrie 2009. In aceasta etapa, au completat aplicatii on-line un numar de 24 de biblioteci judetene, fiecare cu cate o retea de minimum 10 si maximum 20 de biblioteci locale, iar IREX estimeaza ca pana in august 2010, programul Biblionet va include peste 650 de biblioteci si mai mult de 1.000 de bibliotecari vor parcurge cursurile de formare. Dupa incheierea primei runde de selectie pentru Biblionet, s-au livrat 994 de calculatoare cu aplicatii Microsoft catre bibliotecile inscrise pana acum in program. Cele douasprezece biblioteci judetene selectate au primit deja 132 laptop-uri, ceea ce ridica numarul total de calculatoare la 1.126. S-au desfasurat cursuri de formare de formatori pentru bibliotecari din bibliotecile judetene si de instruire in tehnologia informatiei si managementul bibliotecilor cu acces public la Internet pentru 384 de bibliotecari admisi in runda intai.
Despre studiul Efectele crizei economice asupra operatorilor culturali (fragment din raport):
Impactul crizei economice asupra sectorului cultural poate fi analizat din mai multe perspective: o parte a participantilor la dezbatere contesta insasi miza unei dezbateri despre criza in cultura, iar o alta parte identifica efecte pozitive ale crizei, ca de exemplu cresterea libertatii de creatie. Linia mediana a dezbaterii face totusi referire la efectele negative, cele mai frecvent citate fiind scaderea valorii finantarilor publice, reorientarea sponsorilor si a investitorilor privati catre domenii cu o mai mare popularitate si vizibilitate si scaderea consumului cultural. Exista voci in randul managerilor culturali care remarca aceasta tendinta prioritatea acordata proiectelor populare, adresate unui public larg inclusiv in agenda administratiilor publice din domeniu. Studiul a fost efectuat in a doua jumatate a anului 2009 pe baza de chestionar si interviuri semi-structurate.

Programul Biblionet – lumea in biblioteca mea are o valoare totala de 26,9 milioane de dolari, este finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates pentru urmatorii 5 ani si are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice in Romania. Biblionet este un parteneriat intre IREX, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Fundatia EOS (Educating for an Open Society), Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si bibliotecile publice romanesti. Microsoft Corp., partener al programului Global Libraries la nivel mondial, va dona software in valoare de aproximativ 15 milioane de dolari catre biblioteci.

http://www.biblionet.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *