Opera lui Aristofan – varianta in armana/aromana

Dupa o serie de frumoase succese repurtate atat in tara cat si peste hotare in Korce (Albania), Veria (Grecia) sau Skopje (Rep. Macedonia) adaptarea in limba armana/aromana a piesei Norii (Secta a muljeriloru) revine in fata publicului bucurestean. Iubitorii de teatru si frumos sunt asteptati pe 13 decembrie 2010, orele 19.30, la sala ARCUB, pentru a viziona una dintre operele lui Aristofan ce se remarca prin constructia dramatica bazata pe o intriga simpla, arta dialogului, vorbirea savuroasa, discursul pitoresc, armonia interioara, perfectiunea formei.

Distributia piesei reuneste o echipa tanara si entuziasta, sub indrumarea lui Toma Enache, regizor ce s-a remarcat in ultimul an prin punerea in scena a o serie de alte spectacole binecunoscute publicului larg (ex: Amadeus, Mincinosul, Richard al III-lea).

In ceea ce priveste adaptarea, textul folosit este in totalitate al lui Aristofan, exceptand scurtul monolog din finalul piesei si inlocuirea peste tot a cuvantului Zeus cu Dumnezeu. Schimbarea titlului mi s-a parut fireasca pentru viziunea propusa, decurgand din insusi textul lui Aristofan, chiar el aducand pe scena norii in chip de femei! , a declarat Toma Enache.

Ma bucur nespus sa iau parte la acest fenomen cultural armanesc si sa vad tineri dornici si talentati carora li se da o sansa de afirmare, a afirmat tanara actrita Teodora Calagiu.

Problematica filozofica a liberului arbitru ramane pastrata cu sfintenie de cultura armanilor, cei care, fiind dintotdeauna inconjurati din toate partile de straini, si-au dezvoltat un puternic spirit de casta, conservator, si este acum pusa in scena in versiunea inedita a regizorului arman Toma Enache, a afirmat Maria Dore, semnatara scenografiei spectacolului.

Spectacolul Secta a muljerloru deschide o pagina noua si incantatoare in istoria teatrului modern, iar echipa de tineri actori reuseste sa convinga si sa transmita emotie printr-o vitalitate si o energie debordante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *