Portretul unui librar orb

Ioan Timis Palatinus. In spatele acestui nume sta un trecut fabulos, o poveste uimitoare, de om care si-a invins limitele, si o carte pe masura – “Maseurul orb”, scrisa de Catalin Dorian Florescu. Comparat cu Noica, pentru reusita de-a fi format in jurul sau o adevarata scoala de filosofi, Timis Palatinus a doborat record dupa record in existenta sa framantata: adolescenta l-a lasat fara vedere, nu si fara vointa, a absolvit in 1981 la Bucuresti facultatea de filosofie, apoi Moneasa (statiunea din judetul Arad) l-a adoptat, iar in acest loc – cunoscut odinioara ca perla Apusenilor – s-au plamadit cele mai bune vise ale sale: si-a intemeiat propria librarie – Excelsior – la marginea drumului, a adunat zeci de casete pe care pacienti si cunoscuti isi lasau vocea pentru ca Ioan sa poata trece dincolo de coperta unei carti, s-a inconjurat de tineri pe care i-a “convertit” la filosofie, a iubit, a murit si a lasat mostenire o biblioteca impresionanta, laolalta cu ambitii care incet, incet s-au risipit in Vazduh (un alt nume pentru Ioan Timis Palatinus). Marius Ciupertea, la randul lui librar, absolvent de filosofie si cel mai apropiat discipol al sau, va fi in Carturestiul din Iulius Mall Cluj, marti, 30 septembrie, de la ora 19, pentru a povesti cine a fost si ce a ramas in urma lui Ioan Timis Palatinus.

Portretul librarului orb va fi intregit cu un film de-o jumatate de ora realizat de Robert Serban si produs de TVR Timisoara, ideal pentru cei care nu l-au intalnit pe Ioan Timis Palatinus. Marius Ciupertea, depozitarul celor mai multe amintiri despre maestrul din Valea Filosofilor (statiunea avea si aceasta denumire pentru un cerc restrans de oameni), a stat mai mult de 10 ani in preajma sa si stie precis cum a aparut Excelsior – o toneta plina de carti, reper pentru Moneasa dintr-o anumita vreme: “Nelu avea doua cufere. In ele, cateva carti. Il cunostea pe Tiberiu Avramescu, pe-atunci redactor la defuncta Editura Minerva, care ii trimitea carti din colectia «Biblioteca pentru toti». Avea relatii si cu Editura Univers. De la cele doua edituri primea carti, pe baza unor pseudocontracte, si el le tinea in aceste cufere, la marginea drumului”. Se intampla in 1991. Cincisprezece ani mai tarziu, moartea sa neasteptata lasa multe lucruri suspendate si intrerupea prea brutal proiecte cladite pe ani de sacrificii.
“Maseurul orb”, cartea pe care Catalin Dorian Florescu a scris-o inspirat de povestea lui Ioan Timis Palatinus, poarta cu ea o dedicatie simpla: “Tuturor celor care continua sa caute, orice s-ar intampla”

http://www.carturesti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *