Prin labirintul marelui oras

Bright Lights, Big City a fost publicat in 1984, pentru a fi mai tarziu ecranizat in filmul cu acelasi nume, regizat de James Bridges. Romanul surprinde segmente din viata unui new yorkez, prins in ritmul haotic al orasului, un personaj-tipic al metropolei americane din anii ’80, a carui existenta pare sa se rateze pe toate planurile, pornind de la cel personal si culminand cu cel profesional si social. Titlul cartii corespunde unui celebru blues din anii ’50, semnat de binecunoscutul muzician de R&B, Jimmy Reed. Mai tarziu, melodia a fost preluata de formatii precum The Rolling Stones si The Animals. Primele versuri ale cantecului formeaza un lait motiv al romanului semnat de McInerney: “Bright lights, big city…gone to my baby’s head….I tried to tell the woman but she…don’t believe a word I said”.

Sotia naratorului, Amanda, este atrasa de luminile orbitoare ale New York-ului. Se lanseaza intr-o cariera de fotomodel pe care nici ea, nici naratorul-personaj nu o iau in serios, pentru ca, in cele din urma, sa fie sedusa de acea lume sclipitoare si, in acelasi timp, anosta. Romanul este scris la persoana a doua – de altfel, este unul dintre putinele creatii literare americane care sa fie narate intr-o astfel de nota – fapt ce permite autorului sa construiasca un personaj fara nume, a carui identitate poate fi preluata de oricine – povestea lui se inscrie in limitele unui cotidian al suprafetelor, lipsit de esenta, artificial, in care oamenii tind sa devina simple elemente de decor:

Stai in fata Saks Fifth Avenue si te holbezi la manechin. Intr-o zi, saptamana trecuta, cand ai inceput sa tipi la el, a venit un politist si ti-a spus sa pleci. Exact asa arata ea la sfarsit, privirea goala, buzele stranse, o expresie reticenta. De ce a devenit manechin?

In ciuda dramei care se contureaza, romanul ofera o lectura spumoasa, plina de umor. Personajul-narator este un scriitor cu potential, care in timpul zilei lucreaza pe post de corector la o revista literara, unde s-a angajat in speranta ca, la un moment dat, va obtine un spatiu in care sa isi poata exersa talentul scriitoricesc. In timpul noptii, viata lui se schimba radical, epuizandu-se intre petreceri, droguri si cluburi, un scenariu care mascheaza ratarea individului si, pe o scara mai larga, se constituie intr-o replica ironica a societatii profund superficiale din New York-ul anilor ’80.

Jay McInerney este un clasic al underground-ului american. A publicat mai multe romane, printre care si “Rascumpararea”, “Povestea vietii mele”, “Ultimul salbatic”. A editat The Penguin Book of New American Voices, a scris scenariul filmului adaptat dupa romanul sau, “Bright Lights, Big City”, si a colaborat la finalizarea scenariului pentru filmul de televiziune, “Gia”. Cea mai recenta carte semnata de McInerney a fost publicata in 2006 sub titlul “Viata buna”.

Sper ca aceasta carte sa va ajute sa evadati putin din cenusiul care incepe sa invadeze strazile. Multa caldura va doresc si lectura placuta!

Bright Lights, Big City
Autor: Jay McInerney

Traducere din limba engleza de Raluca Maria Dumitru
Colectia Funky-Fiction
Numar de pagini: 208
Pret: 24.90 RON

www.edituratrei.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *