”Printul in Palatul de sticla” – povestea ilustrata care a captat atentia internationala

Povestea “Printul in Palatul de sticla” si autoarea Alina Darian au fost alese de catre Biblioteca Nationala a Frantei (BnF) sa reprezinte Romania la expozitia “Turul Europei in 27 de povesti ilustrate” de la Paris.

Organizata in cadrul Anotimpului Cultural, expozitia a fost organizata in colaborare cu tarile membre ale Uniunii Europene. Fiecare tara a trimis o lista de 3 propuneri. Juriul expozitiei – format din reprezentanti ai IBBY France – s-a reunit apoi sa selecteze, din propunerile fiecarei tari, cea mai frumoasa poveste care reusea sa fie si o oglinda a culturii si tarii respective. Printre criteriile de jurizare s-au numarat scriitura, ilustratia, grafica, dar si productia cartii.

Alina Darian vorbeste despre prima ei carte: “Printul in palatul de sticla” este o poveste originala care ii emotioneaza pe copii si pe adulti deopotriva. O poveste despre puterea iubirii si a artei, plasata intr-o lume imaginara dar inspirata din realitatea contemporana. Ilustratiile in acuarela ale Irinei Dobrescu, construite fiecare ca o compozitie unica pe pagina dubla, te absorb cu totul in universul acesta poetic punctat cu detalii pline de umor si de tandrete.

“Printul in palatul de sticla” a aparut la editura Soarele si Luna, editura creata chiar de catre scriitoare pentru a-si putea publica cartile fara nici o ingradire. Editura ,Soarele si Luna’ a fost creata in 2007 pentru a aduce copiilor o lume de povesti noi, in care dragonii sunt uneori mai generosi decat printii, printesele pleaca in cautarea printului lor, povesti in care sa gaseasca inspiratie pentru a construi mai tarziu o realitate mai aproape de aspiratiile lor, ne explica Alina Darian.

Expozitia de la Paris isi propune sa arate incredibila varietate a productiei de carti pentru copii in Europa de astazi. “Turul Europei in 27 de povesti ilustrate” va putea fi vizitata intre 14 octombrie si 3 decembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *