Scrisa de Serge Tisseron, psihanalist francez, este o carte special dedicata parintilor, avand tilul original “Qui a peur des jeux video?” (Cine se teme de jocurile video?). Cartea este aparuta la Editura Trei in colectia “Psihologia pentru toti”. Serge Tisseron a venit special la Bucuresti pentru lansarea acestei editii romanesti a cartii si a sustinut o conferinta la libraria Carturesti, pe 18 decembrie 2010. Pe site-ul www.psihanaliza-de-familie.com, gasiti un material despre aceasta conferinta.
Jocurile video sunt una dintre preocuparile psihanalistului care lucreaza cu familii si intalneste mereu situatii dificile in care unul dintre membrii, in special copilul sau adolescentul petrece “prea mult” timp in fata ecranului. Alte subiecte care il preocupa si despre care a scris sunt: transmiterea trans-generationala, influenta imaginilor asupra psihicului, rusinea si rezilienta.
Serge Tisseron a scris aceasta carte pentru parinti si pentru profesionistii care se vor intalni cu copii, adolescenti si familii care se confrunta cu aceasta problema. El analizeaza nelinistea pe care o traiesc parintii, temerile lor in privinta evolutiei scolare a copilului si asupra viitorului sau. In tot ceea ce priveste noile tehnologii, exista un progres adesea mai rapid decat capacitarea noastra de a tine pasul, de a intelege ce se intampla, de a ne putea proteja pe noi si pe copiii nostri, de a invata si de a gasi avantaje in folosirea lor.
In carte gasim capitole referitoare la tot ce v-ati intrebat legat de jocurile video: violenta, insingurarea, comunicarea cu familia, conflictul dintre generatii, beneficile si riscurile acestui mod de petrecere a timpului, “dependenta” despre care auzim tot mai des.
Dincolo de toate aceste avantaje sau dezavantaje, psihanalistul incearca in carte sa ne ajute sa gandim aceste situatii si nu doar sa ne ofere solutii. Cum putem intelege situatia in care cineva isi petrece foarte multe ore singur in fata ecranului? Cum putem aborda aceasta persoana, ce modaltati de a intra in legatura cu ea avem? Ce simtim si ce putem face atunci cand aceasta persoana este tocmai copilul nostru? Cum ne putem apropia si de ce este necesara apropierea si intelegerea a ceea ce se intampla in jocuri? Cum putem preveni aceste situatii problematice?
La sfarsit, exista un glosar, in care ne sunt explicati diferiti termeni folositi in carte, cu scopul de a facilita intelegerea textului.
Citind-o, ne va fi mult mai usor sa avem o imagine mai completa asupra fenomentului jocurilor video, sa stim ce se intampla pe ecran, sa putem vorbi cu copiii nostri, sa stim cum sa-i ajutam si de ce sa-i protejam. Cartea poate fi citita si impreuna cu adolescentii si poate fi un execelent ghid pentru discutii pe aceasta tema in familie sau intre profesionisti.
Review scris de Anca Munteanu – www.psihanaliza-de-familie.com