Scriitorul britanic de origine indiana Salman Rushdie a sosit la Bucuresti, unde va participa in perioada 23 – 26 noiembrie la o serie de intalniri cu cititorii si presa. Pentru vizita sa in Romania nu a cerut garzi de corp – avand in vedere faptul ca, in 1989, dupa publicarea “Versetelor Satanice”, el a fost condamnat la moarte in Iran printr-un decret religios (fatwa), valabil si in prezent.
Pe parcursul vizitei sale, scriitorul va participa la o serie de intalniri cu cititorii si presa, in cadrul unui program organizat de editura Polirom. Vizita sa in Romania include si o scurta vizita in Transilvania.
Astfel, marti, de la ora ora 19.00, Salman Rushdie se va intalni cu admiratorii sai la Teatrul Odeon, unde va avea loc o lectura in limba engleza din “Seducatoarea din Florenta”, cel mai recent roman tradus in limba romana in seria de autor dedicata de Polirom cunoscutului scriitor si eseist britanic de descendenta indiana, din cadrul colectiei “Biblioteca Polirom”.
Prezentatorul evenimentului va fi poetul Florin Iaru. Momentul literar va fi precedat de un film documentar despre Salman Rushdie, realizat de TVR Cultural, si urmat de un concert unplugged sustinut de trupa Grimus. Accesul publicului la eveniment va fi liber, dar intrarea se va face pe baza unor tichete de acces, care vor putea fi procurate de la casa de bilete a Teatrului Odeon in ziua evenimentului.
in ziua urmatoare, miercuri, de la 18.00, scriitorul Salman Rushdie va acorda, pentru o perioada de aproximativ doua ore, autografe la Targul Gaudeamus, care se va desfasura in complexul Romexpo, de miercuri si pana duminica.
Salman Rushdie s-a nascut la Bombay (Mumbai), in 1947. La varsta de 13 ani a plecat in Anglia, unde a studiat la prestigiosul King’s College din Cambridge. Dupa absolvire, s-a mutat la Karachi, in Pakistan. Dupa o slujba de scurta durata in televiziune, el s-a intors in Marea Britanie si a inceput sa isi construiasca o cariera de scriitor profesionist. A debutat in 1975, cu “Grimus” (Polirom, 1998), dar romanul care l-a impus in lumea literara a fost “Copiii din miez de noapte” (1981, Polirom 2005, 2007 – distins cu premiul Booker, in 1981, si Booker of Bookers, in 1993).
Au urmat “Rusinea” (1983, Polirom 2001, 2008), “Versetele satanice” (1988, Polirom 2007) – pentru care a fost condamnat la moarte, in Iran, de ayatollahul Khomeini, in 1989 -, “Harun si Marea de Povesti” (1990, Polirom 2003, 2008), “Ultimul suspin al Maurului” (1995, Polirom 2002), “Pamantul de sub talpile ei” (1999, Polirom 2003, 2008), “Furie” (2001), “Shalimar, clovnul” (2005, Polirom 2006). Pe langa operele de fictiune, la Polirom au mai aparut o culegere de eseuri, interviuri si recenzii intitulata “Patrii imaginare” (1992, Polirom 2008), volumul de povestiri “Orient, Occident” (1994, Polirom 2005, 2009) si o vasta antologie de texte eseistice si memorialistice cu titlul “Dincolo de limite” (2002, Polirom 2006). Lui Salman Rushdie i-a fost decernat, recent, titlul de Cavaler al Imperiului Britanic. Evenimentul a starnit reactii violente din partea lumii islamice, reactualizand resentimentele pricinuite de publicarea “Versetelor satanice”.
“Copiii in miez de noapte”, cel mai premiat roman al lui Salman Rushdie, este in curs de ecranizare. Scriitorul este implicat in scrierea scenariului si, mai mult decat atat, va interpreta si rolul unui personaj in acest film.
Polirom a tradus in limba romana zece dintre romanele lui Salman Rushdie si doua volume de eseistica. Ultimul manuscris semnat Salman Rushdie, nepublicat inca in volum, “Luka and the Fire of Life”, se afla in curs de traducere in cadrul colectiei “Biblioteca Polirom”.
Salman Rushdie viziteaza Romania la invitatia editurii Polirom, transmisa acestuia prin intermediul actritei Monica Barladeanu.