Saviana Stanescu, in paginile principalelor cotidiene suedeze

Saviana Stanescu a repurtat inca un mare succes la Stockholm. Aflata in turneu in capitala Suediei in zilele de 16 si 17 ianuarie, la invitatia Institutului Cultural Roman de la Stockholm, celebra trupa de teatru La MaMa Experimental Theater Club din New York a sustinut doua reprezentatii cu piesa acesteia, Waxing West. Jucata cu casa inchisa in ambele seri, piesa a fost remarcata de principalele cotidiene suedeze Svenska Dagbladet si Dagens Nyheter, care au publicat ample recenzii in editiile lor de duminica, 18 ianuarie.

Criticul Lars Ring de la Svenska Dagbladet are cuvinte de lauda atat in ce priveste textul piesei, cat si contributia trupei de teatru new-yorkeze: “Montarea este realizata in buna traditie La MaMa: un joc puternic, chiar daca pe alocuri inegal”. El remarca faptul ca “Waxing West este o piesa sumbra marcata continuu de conotatii ironice, gastronomice si sexuale. Stanescu, stabilita ea insasi la New York, critica atat nevroza si alienarea occidentala, cat si noua Romanie, in care totul se poate cumpara si vinde. Jurnalistul concluzioneaza ca “Waxing West este o colectie de Hairy Tales, dupa cum le denumeste chiar Daniela, o nascocire fantastica si debordanta despre tot ce sluteste o lume perfecta”. Lars Ring aminteste cu aceasta ocazie de piesa White Embers, a aceleiasi Saviana Stanescu, care “se joaca cu succes” la teatrul Dramalabbet pana pe data de 25 ianuarie.

Criticul de la Dagens Nyheter, Ingegard Waaranpera, subliniaza talentul deloc de neglijat al Savianei Stanescu “de a zugravi schimbarile de maree ale istoriei, reusind in acelasi timp sa capteze cadre dramatice avandu-i in prim plan pe indivizii care incearca sa se tina la suprafata.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *