In urma invitatiei facute de Fundatia Culturala Greaca din Bucuresti si de Centrul de Cercetare si Creatie Teatrala Ion Sava al Teatrului National Bucuresti, celebrul scenograf si regizor grec Yannis Kokkos se va afla la Bucuresti, in perioada 1-3 noiembrie, pentru a-si prezenta cartea recent tradusa in limba romana Scenograful si cocostIrcul, editata de C.C.C.T. Ion Sava al TNB cu sprijinul ArCuB (traducere de Eugenia Anca Rotescu, Curtea Veche, 2009) si pentru a vorbi publicului roman despre activitatea sa.
Conferinta sustinuta de catre dl Yannis Kokkos, alaturi de dl George Banu, face parte din seria Conferintelor TNB si va avea loc duminica, 1 noiembrie, ora 11.00, la Sala 99 a Teatrului National. In data de 2 noiembrie, ora 15.00, la Sala Ileana Berlogea a UNATC, Yannis Kokkos se va intilni cu studentii Facultatii de Teatru.
Yannis Kokkos s-a nascut in data de 11 aprilie 1944, la Atena. In 1957, expune machete de decoruri si costume la Galeria Kouros din Atena. Din 1963, traieste in Franta, unde a studiat scenografia la cole Suprieure dArt Dramatique din Strasbourg. Debuteaza cu piesa Cantareata cheala de Eugne Ionesco.
In 1965, realizeaza primul sau decor profesionist pentru spectacolul Hangita de Goldoni (Trteaux de la Comdie de lEst, regia Ren Jauneau), apoi, in 1968, Daniel Leveugle il solicita sa realizeze scenografia pentru Sinceres de Marivaux si pentru Mincinosul de Corneille, piese pe care le monteaza la Thatre de lEst parisien.
Din 1965, realizeaza scenografia a mai mult de cincizeci de piese si opere, printre care multe premiere absolute: Masura pentru masura de Shakespeare, O mie de franci recompensa de Hugo, Biedermenn si incendiatorii de Max Frisch (la Strasbourg), La Mgre apprivoise de Audibertti, Don Juan de Molire (la Rennes).
Indelungata si intensa colaborare cu Antoine Vitez a inceput In 1969 si a reprezentat o etapa importanta in cariera lui Yannis Kokkos. Aceasta colaborare s-a materializat prin spectacole la Comdie Franaise, la Festival dAvignon, la Piccolo Teatro di Milano si, intre 1981 si 1988, la Thatre National de Chaillot, cu opere precum Le Soulier de satin, lectre sau Hamlet.
In calitate de scenograf, a colaborat la montarea a numeroase spectacole de opera: Macbeth (la Opera din Paris), Pellas et Mlisande (la Teatro alla Scala, Venetia, Royal Opera House, Covent Garden), La voix humaine (Thatre du Chtelet), Flautul fermecat (Wiener Staatsopera), Don Carlo (Teatro Comunale di Bologna), Elektra de Richard Strauss (Grand Thatre de Genve, San Francisco). De asemenea, Yannis Kokkos a conceput decorul si costumele pentru spectacolele de balet Undine si Odiseea (Opra de Hambourg), Sylvia (Palais Garnier, coregrafia John Neumlilr).
Din 1987, Yannis Kokkos si-a inceput activitatea de producator, alternand reprezentarile teatrale cu spectacolele lirice si productiile muzicale. Printre spectacolele de opera care s-au bucurat de un mare succes se numara Boris Godunov (Teatro Comunale de Bologne, Opra Bastille, Nisa), Orestia de Xenakis (Festival de Gibellina), Iphignie si Thbade de Racine (Comdie Franaise), Carmen, Tosca si Don Giovanni (Chorgies dOrange) etc. De asemenea, a pus in scena Tristan und Isolde (Welsh National Opera, Covent Garden), Salom, Pellas et Mlisande si Les Rois, noua opera a lui Philippe Fnelon (Bordeaux), Zelmira (Rossini Opera Festival din Pesaro, Opra de Lyon) etc.
La Teatro alla Scala, Yannis Kokkos a regizat spectacolul Gtterdmmerung, sub bagheta lui Riccardo Muti (stagiunea 1998-1999), dupa care a fost invitat sa puna in scena Iphignie en Aulide si Der Fliegende Hollnder.
Printre ultimele sale realizari trebuie amintite reprezentatiile Hnsel und Gretel (Grand Thatre of Genve), Semele (Scottish Opera din Glasgow), Re Ruggero (Teatro Massimo din Palermo), Iphignie en Aulide si Giulio Cesare (Opra de Nancy), Mde at the Thatre du Capitole din Toulouse.
De asemenea, Yannis Kokkos a participat la Ecole du Thatre National de Chaillot si a condus ateliere de scenografie la Ecole Nouvelle de Theatre din Montreal.
In 1986, Yannis Kokkos a fost distins cu Prix du Syndicat de la Critique pentru punerea in scena a spectacolului Elektra, iar in 1987, cu doua Premii Molire pentru conceptia spectacolului change si pentru costumele din Madame de Sade. In acelasi an, a primit pentru intreaga sa activitate Medalia de Aur a Qvadrienalei de Scenografie de la Praga. In 1998, productia La clemenza di Tito, montata de Yannis Kokkos la Opra din Bordeaux si la Welsh National Opera, a obtinut Premiul Laurence Olivier pentru cea mai buna lucrare lirica.
De la inceputul anilor 1990, Yannis Kokkos Isi realizeaza singur spectacolele, semnand totodata scenografia si regia acestora.