Stagiunea de Compozitie Britanica

British Council lanseaza proiectul Stagiunea de compozitie britanica, un program cultural in premiera in Romania, care va prezenta publicului creatia muzicala a 31 de compozitori britanici contemporani, in cadrul unei serii de patru concerte si patru conferinte lunare. Proiectul este dezvoltat in parteneriat cu Muzeul National George Enescu si Universitatea de Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Cele patru concerte vor avea loc la Centrul National de Arta Tinerimea Romana, str. Johann Gutenberg , nr. 19, in zilele de 21 decembrie 2010, 25 ianuarie 2011, 22 februarie 2011 si 29 martie 2011, de la ora 18.30; interpreteaza Ansamblul Profil, coordonat de Dan Dediu. Intrarea va fi libera.

Selectia compozitorilor si a lucrarilor muzicale prezentate in acest proiect a fost realizata de compozitorul Philip Cashian, conducatorul catedrei de compozitie a Academiei Regale de Muzica din Londra, si isi propune sa acopere si sa ilustreze intreaga diversitate si complexitate a muzicii britanice contemporane din ultimii 20 de ani, parcurgand creatii semnificative si reprezentative pentru mai multe generatii de compozitori, pentru mai multe orientari si stiluri muzicale.

Conferintele gazduite de Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, adresate atat muzicienilor consacrati si celor in devenire, cat si publicului larg, vor incerca sa aduca o noua dimensiune alaturi de cea artistica a proiectului, prin abordarea unor teme teoretice de specialitate, urmarind sa deschida, totodata, posibilitatea unei colaborari pe termen lung intre compozitorii britanici si cei romani. Conferintele se vor desfasura in aceleasi zile ca si concertele, respectiv, 21 decembrie 2010, 25 ianuarie 2011, 22 februarie 2011 si 29 martie 2011, iar invitatii speciali vor fi compozitorii Philip Cashian, Joe Cutler, Simon Bainbridge, Simon Holt si Tansy Davies.

Fundatia Culturala Artex si Radio Romania Muzical s-au alaturat acestui proiect in calitate de parteneri principali, iar Radio Romania Cultural, Observatorul Cultural, Smart Woman.ro, 24FUN, Metropotam.ro, PORT.ro, sprijina acest program cultural ca si parteneri media.

Stagiunea de compozitie britanica este un proiect initiat de British Council Romania, in cadrul programului New Work New Audiences derulat de British Council pe plan international, cu scopul de a promova arta ca o oportunitate pentru dialogul intercultural.

One thought on “Stagiunea de Compozitie Britanica”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *