Top 10 scriitori după vânzări

James Patterson, Stephen King şi Stephenie Meyer sunt cei mai bine plătiţi scriitori din lume, arată un top întocmit de revista Forbes. În total, primii zece clasaţi au câştigat, între 1 iunie 2009 şi 1 iunie 2010, 270 de milioane de dolari. Forbes a luat în calcul toate sursele de venit ale autorilor, fie că ele provin din vânzarea cărţilor, a drepturilor de autor (pentru filme realizate pe baza cărţilor), din articole apărute în presă sau emisiuni de televiziune.

Pe primul loc se află James Patterson, cu 70 de milioane de dolari. Scriitor prolific de cărţi poliţiste, el a semnat în toamna trecută un contract prin care se angajează să scrie 17 cărţi până la finalul anului 2012, pentru suma totală de 100 de milioane de dolari. Numai vânzarea în străinătate a cărţilor sale i-a adus 10 milioane de dolari.

Pe locul doi în top se află scriitoarea de romane de dragoste cu vampiri Stephenie Meyer. Seria Twilight a devenit un succes internaţional, iar autoarea a câştigat 40 de milioane de dolari într-un an. Din această sumă, aproximativ şapte milioane provin din drepturi de autor pentru filme adaptate după seria de cărţi Twilight.

Stephen King ocupă poziţia a treia în clasamentul Forbes, cu 34 de milioane de dolari. Cel de-al 51-lea roman al său, „Under the Dome”, lansat în 2009, s-a vândut deja în 600.000 de exemplare. Însă King nu este prolific numai când vine vorba de cărţi: a publicat şi în The New Yorker, în New York Review of Books, în revista Fangoria şi chiar în Playboy.

Via EvZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *