Traducere în limba germană pentru „Nostalgia“ de Mircea Cărtărescu

Luna aceasta a apărut a doua ediţie în limba germană a volumului „Nostalgia“ de Mircea Cărtărescu la Editura Suhrkamp, în traducerea lui Gerhardt Csejka, după cea apărută în 1997 la Editura „Volk und Welt“. Postul austriac de televiziune ORF 1 a dedicat o emisiune acestui volum în cadrul talk-show-ului „Kulturcafé“, cartea fiind de asemenea elogios prezentată şi la postul Deutschlandradio.

Această nouă ediţie a romanului „Nostalgia“ este al doilea volum de Mircea Cărtărescu publicat de Editura Suhrkamp după „De ce iubim femeile“ în 2008, carte extrem de bine primită de public şi critică, vândută în peste 3.500 de exemplare. În 2010, editura va publica romanul „Travesti“.

Traducerea în limba germană a romanului „Orbitor. Aripa stângă“ apărută în Austria la Editura Zsolnay, în 2007, a ajuns la a patra ediţie atingând vânzări de peste 10.000 de exemplare, Gerhardt Csejka fiind recompensat cu Premiul Traducătorului în valoare de 25.000 de euro.

În ianuarie 2008, la numai trei luni de la apariţie, „Orbitor. Aripa stângă“ a fost desemnată „cartea lunii“ în topul realizat de Radiodifuziunea austriacă ORF, iar în luna februarie a aceluiaşi an se situa pe primele locuri în lista celor mai bune cărţi ale lunii, stabilită de postul german de radio SWR. Ediţia „poche“ a volumului va fi publicată în toamna lui 2009 de editura germană DTV.

Ediţia în limba norvegiană a volumului „Orbitor. Aripa stângă“ a adus traducătorului său Steinar Lone, Premiul pentru traducere al criticilor norvegieni în 2009.

Începând din toamna acestui an, Mircea Cărtărescu va fi profesor invitat la Freie Universität din Berlin, unde va ţine cursul de literatura „Samuel Fischer“, predat până în prezent de scriitori ca Vladimir Sorokin, Kenzaburō Ōe, Scott Bradfield, Dubravka Ugresic sau Robert Hass.

Editura Humanitas organizează pentru cititorii din Sibiu sâmbătă, 28 martie, de la ora 16.00, la Libraria Humanitas, o seară literară Mircea Cărtărescu, unde împreună cu autorul vor fi prezenţi Dumitru Chioaru, poet şi critic literar, şi Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *