Un cuib de nobili, de I.S. Turgheniev

O operă esenţială a literaturii clasice ruseşti, care nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă. „Slavofil şi occidental, rus şi european, liberal şi conservator, romantic şi realist, Turgheniev reprezintă mărturia captivantă şi lucidă a procesului care a dus Rusia spre transformările profunde, necesare şi dureroase ale secolului XX.” – Michel Cadot

În romanul Un cuib de nobili, care vede lumina tiparului în anul 1859, „cel mai occidental dintre scriitorii ruşi”, cum îl numea G. Ibrăileanu, ne oferă un bogat tablou al societăţii ruseşti din secolul al XIX-lea. Scriitor plin de sensibilitate şi romantism, Turgheniev ştie să îmbine aspectele acute ale vremii sale cu inegalabile poveşti de dragoste. Veritabil roman psihologic – gen care de altfel i-a adus şi celebritatea – Un cuib de nobili urmăreşte o idilă fără de speranţă, în care protagonistul, nobilul Lavreţki, se vede prins alături de tânăra fiică a unor rude îndepărtate, idilă care nu are cum să-şi găsească un deznodământ fericit.

„Pentru mine, sunteţi deja de mult un etalon. Dar cu cât vă studiez mai mult, cu atât mă uluieşte mai mult talentul dumneavoastră. Admir imens pasiunea şi totodată caracterul stăpânit al stilului dumneavoastră de a scrie, simpatia cu care vă aplecaţi asupra oamenilor mărunţi şi care încarcă peisajul de semnificaţii.”
– Gustave Flaubert către Turgheniev

„[Turgheniev] este un colos uimitor, un uriaş blând, cu părul alb; seamănă cu un vechi spirit binevoitor al munţilor şi pădurilor, cu un druid sau cu însuşi călugărul din Romeo şi Julieta. Are un fel de frumuseţe venerabilă.”
– Edmond şi Jules de Goncourt

„Dacă romanul englez are acum o oarecare eleganţă a stilului, îi datorează acest lucru în primul rând lui Turgheniev.”
– John Galsworthy

„În descrierile sale de natură, Turgheniev creează impresia unei Rusii dogoritoare, cuprinse de arşiţă, în zumzet de albine grele, îmbuibate.”
– Alphonse Daudet

I.S. Turgheniev (1818–1883), maestru al realismului rus, unul dintre exponenţii de prestigiu ai „şcolii naturale”, a cunoscut primul succes cu Povestirile unui vânător, inspirate din viaţa satului feudal. Opera sa literară, variată şi bogată, cuprinde romane (Rudin, Un cuib de nobili, În ajun, Părinţi şi copii, Fum, Desţelenirea), nuvele (Asia, Faust, Prima iubire, Apele primăverii, Klara Milici, Cântecul iubirii triumfătoare, Jurnalul unui om de prisos, Mumu, După moarte) şi piese de teatru (Celibatarul, O lună la ţară, Parazitul). Acordul final al activităţii sale literare este reprezentat de Poemele în proză, adevărată artă poetică a scriitorului.

Creator de tablouri sugestive ale societăţii ruseşti, preocupat de ideile vremii sale şi, în acelaşi timp, scriitor plin de sensibilitate şi romantism, Turgheniev a lăsat o amprentă originală şi autentică atât asupra literaturii ruse, cât şi a celei universale.

Un cuib de nobili, de I.S. Turgheniev
Traducere din limba rusă de Cornelia Topală
ISBN: 978-973-102-287-1
Colecţia: LEDA CLASIC
192 pagini
13 x 20 cm, copertă cartonată
36,90 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *