Vaisesika Sutra la Editura Herald

Aparuta de curand la editura Herald, in cadrul colectiei Carti fundamentale, Vaisesika Sutra este unul dintre cele mai vechi texte filosofice ale Indiei. Desi nu se cunoaste nimic sigur cu privire la Kanada, legendarul autor al acestui text de o mare lapidaritate, este cert ca Vaisesika ia nastere in mediile brahmane, in mediile preotimii vedice si, in esenta, reflecta interesul membrilor acestei caste in a gasi un raspuns la intrebarile legate de finalitatea ultima a vietii.

Sistemul filosofic al scolii se inscrie in contextul ideologic al Indiei antice, propunandu-si sa elaboreze si sa detalieze anumite aspecte ideologice traditionale, care tin inseosebi de sistemul cosmologic. Ca orice scoala filosofica din India, si sistemul Vaisesika are un obiectiv soteriologic si anume eliberarea individului.

Caracteristica scolii este o anumita “moderatie”, atat in ceea ce priveste analiza cosmologica cat si in privinta atitudinii soteriologice. Vaisesika nu propune o filozofie radicala, care ar depasi cu mult opinia simtului comun si care ar descoperi teorii ontologice radicale, ci, mai degraba, cosmologia sa se articuleaza pe fondul unei metafizici realist-pluraliste destul de apropiate de ontologia asumata, intr-un mod implicit, de simtul comun.

Catalina Gaidau
PR Executive
Editura Herald
Tel: 021.319 40 60
Mob: 0743.050.507
catalina@edituraherald.ro
http://www.edituraherald.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *