Aprecierea romanului Spaima (2006) ca „replica asimetrica la Lolita lui Nabokov” este pe deplin justificata, dar semnificatiile sale sint cu mult mai vaste decit lasa sa se intrevada aceasta afirmatie. Tentatia nestapinita a personajului central, batrinul Piotr Petrovici Alabin, pentru femei tinere ii ofera autorului prilejul de a dezbate probleme stringente ale Rusiei postcomuniste: politice, sociale, de mentalitate etc.
Mereu in cautarea unor noi aventuri picante, Piotr Petrovici, un fel de „erou picaresc”, intra in contact cu diferite medii sociale, cu varii modalitati de a gasi solutii pentru impactul – cel mai adesea dureros – dintre optica traditionala si noutatea, deocamdata tulbure si haotica, a Rusiei postsovietice. Ratacirile sale nocturne sint o proiectie ludica si, totodata, grava a unor aspecte dureroase ale realitatii, iar problemele dure ale existentei sint abordate intr-o dezlantuire de mijloace stilistice, de la compozitia elaborata pina la propozitiile scurte, eliptice, bogate in argou si limbaj de lemn, dar si in arhaisme. Romanul lui Makanin dezvaluie astfel o maniera inconfundabila de a trata cu umor si ironie vicisitudinile in care se zbat societatile de dupa caderea Cortinei de Fier.
Vladimir Makanin, unul dintre cei mai importanti scriitori rusi contemporani, s-a nascut la 13 martie 1937, in localitatea Orsk, regiunea Orenburg. A studiat matematica la Universitatea din Moscova, apoi la Academia Militara, unde, mai tirziu, ajunge sa si predea. In 1965 a scris o lucrare in domeniul matematicii superioare. In acelasi an, se inscrie la Institutul de Cinematografie din Moscova. Debuteaza cu nuvela Linia dreapta (1965). In anii ’70 publica nuvele si povestiri: Orfanii, Soldatul si sotia de soldat, Linia simpla, Rasuflatoarea etc. In deceniul urmator scrie si publica intens, mai ales nuvele: Antiliderul (1980), Voci, Precursorul (1982), Unde se intilnea cerul cu dealurile (1984), Pierderea, Unul si una, Ramas in urma (1987). I-au urmat romanele Portretul si Imprejur si Unul si una (1991). In 1992, nuvela sa Portita a fost nominalizata la Premiul Russian Booker, pe care il va primi in 1993 pentru nuvela Masa acoperita cu postav si cu carafa la mijloc. In anul 1993, romanul Underground sau Un erou al timpului nostru a fost incununat cu Premiul Puskin. In 2001 i s-a decernat Premiul Penne. In ultimii ani a scris romanele Prizonierul din Caucaz si Luna inalta-inalta. Povestire reusita de dragoste. Cartile sale au fost traduse in cincisprezece limbi straine. La Editura Polirom a mai aparut Underground sau Un erou al timpului nostru (2004).
Vladimir Makanin, Spaima, Biblioteca Polirom, Pret: 32.95 lei
Traducere din limba rusa si note de Ana-Maria Brezuleanu
Cistigator al Premiului Russian Booker 1993!