Vrajirea, Hermann Broch

Cunoscut publicului român prin Moartea lui Virgiliu şi trilogia Somnambulii, Hermann Broch (1886-1951) – prozator, poet şi eseist – este o figură centrală a perioadei de glorie a culturii austriece.

 

Romanul Vrăjirea, tradus acum pentru prima oară în limba română, a luat naştere în 1935, la doi ani după preluarea puterii de către naţional-socialişti. Povestea cărţii se derulează într-un sat din Tirol în care ţăranii, subjugaţi de un străin ciudat, fanatic, Marius Ratti, ajung să ucidă o fată. Acesta promite locuitorilor din straturi sociale şi generaţii diferite împlinirea speranţelor şi dorinţelor lor celor mai ascunse. Profitând de contradicţii, militarizând tineretul, persecutând minorităţile, prezicând o superioritate materială a satului faţă de satele vecine şi având abilitatea de a provoca extaze de genul delirurilor în masă, el preia puterea.

 

“Religios” şi mitic, romanul este în acelaşi timp una dintre cele mai importante scrieri antifasciste din anii �30. Înrudit cu Falezele de marmură a lui Ernst Jünger, el este o parabolă despre fragilitatea moralei umane în faţa unei ideologii abrutizante.

 

Comanda cartea! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *