Vila de pe colina a fost ecranizata in 2000, in regia lui Philip Haas, cu Kristin Scott Thomas si Sean Penn in rolurile principale. Vila de pe colina este povestea frumoasei Mary Panton, curtata de un gentleman a carui cerere in casatorie ezita s-o accepte, desi cintareste la rece toate avantajele care ar decurge de aici. Si asta pentru ca Mary are si o latura romantica, visind la gesturi de daruire gratuita fata de cineva care o poate aprecia la adevarata ei valoare. Intilnirea cu un strain misterios si nefericit pare ocazia perfecta sa-si puna in practica aceasta idee extravaganta.
Strainul este un refugiat de razboi sarac si disperat, iar gestul ei altruist il marcheaza dincolo de orice asteptari. Inainte de revarsatul zorilor, Mary se vede confruntata cu acte de o cumplita violenta, silita sa ceara ajutorul unui barbat dubios si sa accepte ca viata ei nu va mai fi niciodata la fel.
„Vila de pe colina trateaza una dintre temele favorite ale lui W. Somerset Maugham: felul in care o viata aparent obisnuita si stabila poate fi schimbata pentru totdeauna in urma unui gest impulsiv sau a unui capriciu.” (Library Journal)
Romancier, dramaturg si autor de proza scurta, W(illiam) Somerset Maugham (1874-1965) este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori britanici ai secolului XX. In 1917, in timpul Revolutiei Ruse, intreprinde activitati de spionaj in Rusia pentru British Intelligence, experienta reflectata mai tirziu in volumul de povestiri Ashenden sau agentul britanic (1928), considerat piatra de temelie a literaturii de spionaj contemporane, care i-a influentat pe maestrii genului – Graham Greene, John Le Carre sau Ian Fleming. Debuteaza cu romanul Liza din Lambeth (1897), urmat de Robie (1915; Polirom, 2008), care ii aduce un succes fulgerator, Luna si doi bani jumate (1919; Polirom, 2005, probabil cea mai faimoasa carte a sa), Valul pictat (1925; Polirom, 2005), Placerile vietii (1930; Polirom, 2006), Vila de pe colina (1941), Taisul briciului (1944), Catalina (1948). Celebrele sale povestiri, reunite in volume precum A tremurat o frunza (1921) sau Sase povestiri la persoana intii singular (1931), considerate capodopere ale literaturii engleze, au inspirat numeroase ecranizari. In 1947 se instituie Somerset Maugham Award, premiu care se acorda anual unui autor britanic sub treizeci si cinci de ani.
Biblioteca Polirom, Pret: 22.95 lei
Traducere din limba engleza de Ioana Vacarescu