Ziua E, proiect al Institutului Cervantes de sărbătorire a limbii spaniole

Luis Rojas Marcos și Mario Vargas Llosa sunt personalitățile care au propus cuvintele preferate, până acum, în cadrul Zilei E. “Sueño” și “Libertad” sunt în fruntea listei celor mai votate cuvinte pe site-ul www.eldiae.es

Astăzi a fost dezvăluită lista completă a celor peste 30 de personalități care colaborează pentru această a treia ediție a Zilei E și cuvântul ales de fiecare dintre ele. Lui Ricardo Darín, Shakira, Pau Gasol sau Antonio Skármeta li se alătură, printre alții, Ana María Matute, Juan Luis Guerra și Gael García Bernal.

Vizitatori din 118 țări și-au disputat mai bine de 14.000 de partide online din „Jocul de-a spaniola“, un joc de cuvinte încrucișate care-și provoacă participanții să-și măsoare cunoștințele lingvistice înfruntând adversari de pe întreg globul.

Sâmbătă, 18 iunie, se sărbătorește Ziua E, cu un program special de activități culturale în cele 78 de centre ale Instituto Cervantes, răspândite în 44 de țări de pe cele cinci continente.
În doar 12 zile, mai mult de 41.000 internauți din 118 țări au intrat pe site-ul www.eldiae.es, platforma interactivă deschisă de Instituto Cervantes, pentru al treilea an consecutiv, cu ocazia sărbătoririi Zilei E, sâmbătă, 18 iunie. Până acum, „sueño“, „libertad“ și „murmullo“ se află în capul listei celor mai votate cuvinte. Ele au fost propuse de psihiatrul Luis Rojas Marcos, scriitorul, deținător al Premiului Nobel pentru Literatură, Mario Vargas Llosa și, respectiv, sculptorul Jaume Plensa.

CUVÂNTUL PREFERAT AL LUI MARIO VARGAS LLOSA ORI SHAKIRA. Deja se cunoaște lista completă a celor peste 30 de personalități care au colaborat pentru cea de-a treia ediție a Zilei E. Numelor deja dezvăluite, pe 18 mai, de directoarea Institutului Cervantes, Carmen Caffarel, li se adaugă acum cele ale unor personalități precum Ana María Matute, Gael García Bernal, Juan Luis Guerra, Ángel Corella sau María Dolores Pradera. Mai mult decât atît, internauții pot vedea, pe pagina www.eldiae.es, cine a propus, de pildă, cuvinte “alborada”, “melifluo”, “amistad” o “murciélago”.

Spania, Mexic, Columbia și Brazilia sunt, până acum, țările cele mai active pe internet, cu mai bine de 217.000 de pagini vizitate, 10.000 de voturi și 1.800 de comentarii. Numărul total de participanți online, după 12 zile, este de x. Votul pentru cuvântul preferat va continua până pe 18 iunie, când se sărbătorește Ziua E.

„Turneul Jocului de-a spaniola“ este o altă mare atracție pe www.eldiae.es și numără deja mai bine de 13.500 de partide disputate. E vorba despre un joc de cuvinte încrucișate care permite măsurarea gradului de familiaritate cu limba, într-un mod ludic, oferindu-le internauților posibilitatea de a juca invididual sau contra uni adversar conectat oriunde pe glob, pornind fie de pe pagina Ziua E sau din aplicația creată special pentru Facebook. Câștigătorul turneului va obține un premiu constând într-o călătorie spre diferite orașe andaluze, prin amabilitatea Turismo y Deporte de Andalucía (www.andalucia.org); un premiu de care vor beneficia și elevii celor 18 centre ale Instituto Cervantas care participă la „Liga Jocului de-a spaniola“ pe 18 iunie.

Instituto Cervantes invită întreaga comunitate hispanofonă să se alăture sărbătorii Zilei E, pe 18 iunie, în cele 78 de centre din 44 de țări de pe cele cinci continente. În plus, susține toate țările latino-americane să celebreze Ziua Spaniolei în numele forței unei limbi oficiale în 21 de state și pe care astăzi o vorbesc 500 de milioane de oameni.

Sărbătoarea va începe cu lansarea unei „Ploi de cuvinte“, din centrele Instituto Cervantes, la ora 11.00 dimineața (ora locală) și va continua întreaga zi cu un program de activități culturale pentru toată lumea. Cuvintele alese pentru această lansare vor fi dintre cele votate pe pagina www.eldiae.es în 2010.

Instituto Cervantes este o instituţie publică fondată de Spania în 1991 pentru promovarea şi răspândirea culturii spaniole şi hispanoamericane. Pornind de la aceste două principii s-a născut Ziua E, în 2009, ca proiect al Institutului Cervantes de sărbătorire a bunăstării limbii spaniole şi răspândire a culturii în spaniolă pe cele cinci continente. În aceşti doi ani, toate centrele Institutului Cervantes de pe cele cinci continente, de la Sidney la Brasilia – au celebrat această zi, marcând importanţa internaţională a limbii şi culturii spaniole.

Despre Institutul Cervantes Bucuresti
Institutul Cervantes este institutia publica creata de Spania in 1991 pentru promovarea si difuzarea culturii spaniole si hispanoamericane. Institutul Cervantes din Bucuresti organizeaza cursuri pentru invatarea limbii spaniole, examene de atestare a cunostintelor de limba spaniola cu recunoastere internationala (DELE), activitati culturale si pune la dispozitia celor interesati o biblioteca specializata cu peste 25000 de titluri.

bucarest.cervantes.es

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *