Cine se ascunde in spatele unei scrisori? Cata e sinceritatea, cata, poza? Cu ce pret si in ce fel de cuvinte se negociaza autenticitatea? Care sunt regulile jocului epistolar? Fervent si impatimit cititor de corespondenta, adept declarat al marturiei directe, original, incisiv, atent la detaliu, privind cand direct, cand cu coada ochiului, Dan C. Mihailescu e hotarat sa afle cum arata omul din scrisori si face un prim „studiu de caz“ pe Eminescu.
„Nu istoria, nu istoriile ma intereseaza, ci firea omului, asa cum se infatiseaza ea in scrisul faptuit exclusiv pentru (un) celalalt. Lucru pentru patru ochi, scrisoarea sta, cum spuneam, la mijloc, legatura intre doua suflete. Daca in jurnal te oglindesti mai mult sau mai putin narcisiac, compensator sau razbunator (cu sau fara gandul la cititorii posteritatii), in scrisori esti obligat sa respecti regulile jocului in doi.
Mi-am gasit o vizuina literara, un refugiu sufletesc, o evadare mentala scormonind in jarul iubirii dintre Mihai si Veronica si incercand sa vad in ce masura se plia expeditorul Eminescu pe specificul destinatarilor sai.“ (Dan C. Mihailescu)
Prima dezbatere pe marginea acestui eveniment editorial va avea loc joi, 23 aprilie, ora 18.00, la Libraria Humanitas „Constantin Noica“ din Sibiu.
Vor vorbi, impreuna cu autorul, „Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu“ Dumitru Chioaru, poet si critic literar, si Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas.