Una dintre cele mai vândute cărţi pentru copii din toate timpurile şi cel mai popular titlu al editurii Cartea Copiilor, “Omida mâncăcioasă” (”The Very Hungry Caterpillar”), sărbătoreşte 40 de ani de la prima apariţie. Această poveste l-a făcut celebru pe Eric Carle, autorul apreciat în întreaga lume pentru originalitatea ilustraţiilor şi pentru designul inovativ al cărţilor sale. În fiecare minut, undeva în lume se vinde o carte cu „Omida mâncăcioasă”, iar din 1969 până în prezent, aceasta a fost tradusă în 47 de limbi şi s-a vândut în 29 de milioane de exemplare.
„Sunt absolut încântat pentru că, timp de 40 de ani, copiii de pretutindeni au îndrăgit «omida mâncăcioasă», un personaj născocit de mine din întâmplare, în timp ce mă jucam cu perforatorul şi făceam găurele în hârtie. M-am gândit iniţial că ar putea fi un viermişor, «Willi the Worm», dar editorul meu mi-a sugerat că ar fi mult mai drăguţă o omidă… şi aşa a început totul”, îşi aminteşte Eric Carle, acum în vârstă de 80 de ani. Cu ocazia aniversării, autorul şi Penguin Books organizează numeroase evenimente în şcoli, librării sau biblioteci din toată lumea şi încurajează copiii să îi trimită „omidei mâncăcioase” felicitări.
Povestea omidei începe o dată cu ieşirea ei din ou, când pleacă înfometată să caute ceva de mâncare. Luni găseşte un măr, marţi două pere, miercuri trei prune, iar până sâmbătă mănâncă atât de mult, încât o doare burtica. Îşi revine ronţăind o frunză fragedă şi se retrage obosită în cocon. Doarme două săptămâni, iar când se trezeşte – surpriză… se transformă într-un fluturaş.
Cartea „Omida mâncăcioasă” oferă celor mici, pe lângă o poveste care-i fascinează, oportunitatea de a învăţa numerele, zilele săptămânii, legile naturii şi arta colajului. Eric Carle este unic prin felul în care şi-a ilustrat cele peste 70 de cărţi, iar copiii încearcă să-l imite, pictând hârtia cu diverse modele şi texturi, apoi decupând-o şi combinând fragmentele obţinute în imagini sugestive. \’Totuşi, lăsând la o parte ilustraţiile, traseul omidei prin găurelele din pagini sau lecţiile de matematică şi ştiinţele naturii încorporate în poveste, esenţa cărţii este alta: speranţa. Poţi fi la început mic şi nesemnificativ, dar viaţa îţi va da şansa să îţi desfaci aripile şi să devii un fluture”, subliniază Eric Carle.
Cartea, recomandată copiilor între 0 şi 6 ani, este disponibilă pe site-ul editurii – www.carteacopiilor.ro, la un preţ aniversar de 17 lei, dar şi în Cărtureşti, Humanitas şi în celelalte librării mari din ţară. Paginile cartonate, cu decupaje şi colţuri rotunjite, transformă cartea într-o adevărată jucărie, atractivă şi rezistentă. În plus, Cartea Copiilor pune la dispoziţia celor mici şi planşe de colorat cu omida, ce pot fi downloadate de pe site.
Despre Cartea Copiilor
Editura Cartea Copiilor este o editură tânără, care, din 2007, oferă micilor cititori români cărţile unora dintre cei mai populari autori şi ilustratori internaţionali. Editura Cartea Copiilor a tradus titluri clasice din literatura pentru copii a lumii, cărţi consacrate de-a lungul deceniilor, cum ar fi seria iepuraşului Miffy, de Dick Bruna, sau \’Omida mâncăcioasă” a lui Eric Carle. Cartea Copiilor se deosebeşte de celelalte edituri de cărţi pentru copii din România prin accentul pus pe ilustraţii, la fel de valoroase ca textele şi mesajele transmise. Toate titlurile au fost alese în aşa fel încât să cultive gustul copiilor pentru frumos şi pentru artă, printr-o diversitate de stiluri de ilustrare: tehnica colajului, folosită de Eric Carle, unică în literatura pentru copii, desenul minimalist in culori vii, al lui Dick Bruna, arta lui Silke Leffler, inspirată din design textil, delicateţea desenelor în acuarelă ale Anitei Jeram sau stilul abundent în detalii atent evidenţiate, abordat de japoneza Nami Adachi. Mai mult, Cartea Copiilor oferă celor mici jucării de pluş, puzzle-uri, jocuri sau planşe de colorat cu personajele lor preferate, toate disponibile la http://carteacopiilor.ro/catalog.php.
(Adresa de email este ascunsa din motive de securitate)
http://www.carteacopiilor.ro