Astăzi participăm virtual la lansarea volumului „Aventurierii politicii româneşti” de Nicolae Breban, o carte care va stârni cu siguranţă controverse, în care scriitorul face o analiză a celor 4 dictaturi care au marcat profund istoria României. Evenimentul de lansare este dublat de o transmisie prin Skype. Gazdele evenimentului cultural sunt Sorin Roșca Stănescu și Nicolae Breban.
Primul eveniment pe Skype din cultura românească – cel puțin din câte știu eu. alături de academician, Sorin Roșca Stănescu, alți scriitori, ziariști.
Cartea reprezintă o combinație între roman și lucrare istorică, autorul explicând că și-a folosit mai mult talentele de scriitor decât de istoric, dar fără a renunța de tot la vreuna din abordări. Nicolae Breban propune o idee interesantă, românul răbdător, ascultător, ca formă de adaptare la dictaturile prin care am trecut în ultima perioadă a istoriei noastre.
“Am vrut să mă refer la cei care spun că istoria noastră este o rușine”, a explicat Nicolae Breban. El a explicat că lupta nu trebuie să fie sângeroasă și violentă, ci protestul poate lua și forma aceasta, de acceptare, în speranța de a trece răul și a fi învins. “O abordare poate mai eroică decât lupta”, a precizat autorul.
Certea se referă la cele cinci dictaturi sub care a trăit România în ultima sută de ani.
Una din afirmațiile controversate este că, “Marea Unire de la 1918 nu s-a încheiat nici acum”. Nicolae Breban a dat exemplu “revoluțiile” franceze – a fost nevoie de trei revoluții pentru a stabili un nou stat. Noi? Noi nu am serbat încă nici 100 de ani de unire – provinciile sunt dezbinate, iar neîncrederea cetățeanului în stat înseamnă că nu vom rezolva probleme fundamentale – printre care și fenomenul “corupției la vârf”.
Întrebare excelentă: “cât de aproape suntem acum de o dictatură”? Nicolae Breban spune că în situația actuală ne-am împotmolit, suntem într-o mlaștină care ne trage în jos. O dictatură ar putea să rezolv rapid acest probleme, poate și corupția, dar întrebarea este cine să fie dictatorul? Pentru că există oameni convinși că ar putea “salva națiunea”, dar nu cred că ei ar fi potriviți. Pe de altă parte, România se poate realiza european doar într-o democrație, “de tip atenian”, a spus scriitorul.
2 thoughts on “Nicolae Breban lansează Aventurierii politicii româneşti la CorectBooks”