Clubul Filantropia se compune din etnologi, antropologi, sociologi, psihologi etc., iubitori de oameni vii, de teme la fel de vii şi de interesante dezbateri. Vineri, 19 noiembrie, de la ora 18.00, la Cărtureşti MŢR, vom discuta despre cartea Actes du XIVème Congrès International d’Etudes sur les Danses Macabres et l’Art Macabre en Général, apărută la Editura Universităţii din Bucureşti, în 2010. Aceasta carte a fost editată de lect. dr. Cristina Bogdan şi lect. dr. Silvia Marin-Barutcieff, de la Catedra de Comunicare şi Relaţii Publice a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.
Invitat va fi prof. dr. Mihai Moraru
Moderatorul discuţiilor va fi Şerban Anghelescu, etnolog MŢR
Studiile dedicate atitudinii în faţa morţii şi reprezentărilor sale în mentalul colectiv al diferitelor comunităţi s-au constituit într-o direcţie autentică de cercetare în cadrul istoriei mentalităţilor începând cu anii 1970. Absenţa unei istorii a morţii înainte de această dată, observată de fondatorii Şcolii de la Annales, a fost ulterior compensată de apariţia unei multitudini de studii care îşi propun să descopere atitudinile faţă de moarte.
Cele 28 de texte publicate în acest volum constituie contribuţiile prezentate cu ocazia celui de-al XIV-lea Congres Internaţional de Studii asupra Dansurilor Macabre şi a Artei Macabre în General, desfăşurat la Sibiu în perioada 20-23 mai 2010. Organizat de Asociaţia „Danses macabres d’Europe” şi de Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, în parteneriat cu numeroase instituţii culturale din Sibiu, congresul a reunit cercetători, conservatori, istorici, antropologi şi specialişti în arte vizuale din Franţa, Belgia, Germania, Elveţia şi România.