A treisprezecea poveste, romanul scriitoarei britanice Diane Setterfield, este o carte hipnotica despre tainele dublului, metafora oglinzii, cautarea adevarului si iubirea de carti Bestseller tradus in peste treizeci de tari, aparut la editura Humanitas Fiction in colectia Raftul Denisei.
In 2006, la numai cateva saptamani de la publicare, romanul A treisprezecea poveste a devenit bestseller atat in SUA cat si Marea Britanie, editia paperback aflandu-se si astazi in topul celor mai vandute carti. La nici doi ani de la aparitie, este tradus in peste treizeci de tari.
“Spune-mi adevarul!” sunt cuvintele care le leaga pe celebra scriitoare Vida Winter si pe tanara autoare de biografii Margaret Lea, facandu-le sa-si vada destinele in oglinda. Vida Winter le-a dat jurnalistilor nu mai putin de nouasprezece variante contradictorii ale biografiei ei bantuite de vechi si periculoase secrete de familie. Margaret Lea si-a facut o profesie din a inlatura carnea fictiunii si a descoperi scheletul faptelor reale, intrucat ii plac povestile de m! oda veche, cu finaluri fara echivoc. Secretele adanci, iubirile netraite, fantoma geamanului pierdut reprezinta puntea de legatura intre cele doua personaje. Cand se uita in oglinda, fiecare zareste chipul indurerat al altcuiva. Impreuna, Vida si Margaret vor strabate hatisurile unei istorii personale ce oscileaza intre nebunie si dragoste obsesiva, intre minciuna si jumatati de adevar. Treptat, paginile albe ale enigmaticei povesti — a treisprezecea — pe care scriitoarea nu vrea sa o depene isi vor dezvalui taina.
Romanul este un tur de forta, care devine o replica din secolul XXI data romanelor cu atmosfera gotica scrise de surorile Bronte si romanului Rebecca al lui Daphne du Maurier.
Diane Setterfield s-a nascut in Marea Britanie, la Reading, în 1955. A studiat limba si literatura franceza la Bristol University, apoi a ales cariera academica, tinand cursuri la mai multe universitati din Franta si Anglia. A publicat o serie de studii asupra literat! urii franceze de secol XIX si XX, în special asupra operei lui! Andre G ide, iar în anii ’90 s-a retras din viata universitara pentru a se dedica in exclusivitate scrisului. Talentul ei literar a fost remarcat de scriitorul Jim Crace la un curs de creative writing. Pentru a obtine drepturile de publicare a romanului ei de debut, A treisprezecea poveste (The Thirteenth Tale, 2006), la care Setterfield a lucrat timp de cinci ani, editorii englezi si americani au platit sume fabuloase (800 000 de lire, respectiv
1 000 000 de dolari).
“Un roman fascinant, romantic si plin de mister.” (The Independent)
“O carte hipnotica… Un roman noir, dar in acelasi timp plin de umor, de culori, de vitalitate. La sfarsitul lui, cititorul nu-si va dori decat o noua poveste scrisa de aceeasi mana.”
(Barnes and Noble)
“A treisprezecea poveste ii va da cititorului placeri incendiare si fiori reci, cerand adrenalina ca sa-si dezvaluie secretele. Se potriveste la fel de bine unei dupa-amiezi ploioase ! pe canapea si unei zile insorite pe plaja.” (Library Journal)
“Prin A treisprezecea poveste, Setterfield face o declaratie de dragoste eroinelor romantice ale lui Wilkie Collins sau ale surorilor Bronte. Un minunat roman gotic, care insa apartine prin spirit secolului XXI.” (Kirkus Reviews)
viata fiecaruia dintre noi poate fi subiect de roman. Daca ai si talent, pacat sa nu scrii, imbogatind subiectul.
Mi-a placut enorm de mult aceasta carte.