Bookfest 2008. Poveşti româneşti la Nemi

Editura Nemi, parte a grupului editorial Nemira, vă invită duminică, 8 iunie, ora 13, la lansare de carte: Ziua în care a fugit somnul de Victoria Pătraşcu, ilustrator: Irina Dobrescu; Aventurile unui fir de nisip de Anamaria Constantin Lembrău, ilustrator: Agnes Keszeg; Zina Benzina de Valentin Nicolau, ilustrator: Valeria Moldovan Evenimentul va avea loc la standul Nemira din cadrul târgului de carte Bookfest 2008, pavilion 14, indicativ 12. Alături de autorii şi ilustratorii cărţilor, invitaţi la eveniment vor fi jurnalistul şi criticul literar Cătălin Sturza şi actorul Andrei Duban, prezentator de emisiuni pentru copii.

Ce-ar fi dacă, într-o bună zi, Somnul ar pleca definitiv?
Şi cum ar fi dacă ne-am putea juca la nesfârşit, zi şi noapte?
Alex şi Ana, cei doi eroi ai poveştii noastre, şi-au pus această năstruşnică dorinţă chiar de ziua lor. Iar ceea ce a urmat… a fost dincolo de orice aşteptări!

Victoria Pătraşcu este absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti. Între 1994-1996 lucrează ca redactor în cadrul Agenţiei de Presă Rompres, apoi ca documentarist al Redacţiei de Ştiri a Televiziunii Române, iar după 2005 ca redactor la revista „Academia Mămicilor”.
A colaborat cu articole în diverse reviste:”Dilema”, „Academia Caţavencu”, „Martor”.
În 2007 a câştigat Premiul II la concursul de dramaturgie pentru copii „100, 1000, 1000000 de poveşti”, organizat de Teatrul Ion Creangă, cu piesa O poveste cu Bulbuc, care intră în bucluc. În februarie 2008 Teatrul Naţional Radiofonic îi difuzează piesa Stejarul pitic, cel mai bun tătic.
Cartea Ziua în care a fugit somnul reprezintă debutul editorial al autoarei.

Vă imaginaţi probabil că un fir de nisip nu poate fi decât un personaj tareeee plicticos…
Ei, bine, eroul nostru se hotărăşte să demonstreze că nu e deloc aşa: păşeşte năzdrăvan în faţă şi ne invită alături de Noctilucă într-un voiaj fabulos. Strecuraţi printre file veţi mai întâlni: un ţipar fioros… o sepie roz, un crab mustăcios, un rechin duşmănos, un submarin, dar şi pe grăsunul cel voios.

Anamaria Constantin Lembrau este de profesie jurnalist. Primul gând pe care l-a avut atunci când a scris această poveste în versuri a fost ca ea să fie citită copiilor ei, doi băieţi gemeni. Ideea publicării a aparţinut unui bun prieten, care a trimis povestea editurii.
“Locuiesc într-un oraş beton. Acasă toate sunt trendy. Ordine ca la farmacie. Părinţii mei, nişte perfecţi. Marfă!” aşa îşi începe povestea un puşti răsfăţat. În ce împrejurări ajunge Zina, o căţeluşă fără maniere, să intre în această familie şi cum va schimba ea disciplina casei, spre deliciul puştiului, descoperiţi în aceste pagini generos ilustrate.
Valentin Nicolau este fondatorul Editurii Nemira şi al postului de radio Smart FM şi un dramaturg de succes, piesele sale fiind incluse în repertoriile unor teatre româneşti de prestigiu. În 1985 a absolvit Facultatea de Geologie şi Geografie, iar în 1991 a pus bazele Editurii Nemira.
Ca scriitor, a debutat în 1994 cu volumul de proză pentru copii Bronto, un dinozaur încă mic, urmat în 1995 de Bronto, un dinozaur neastâmpărat Cele două volume se află acum la a doua ediţie, revăzută, la Editura Nemi.
Creaţiile sale lirice sunt reunite în volumul Crapă lemnul şi ridică piatra (Ed. Nemira, 2001), tradus şi în limba franceză sub titlul Casse le bois et souleve la pierre. Primele sale piese de teatru, Fantoma de la clasa întâi (1998) şi Lume, lume, soro lume…(1998) au fost nominalizate doi ani consecutiv la concursul UNITER pentru “Cea mai bună piesă românească a anului”, iar Ca zăpada şi cei doi a primit în anul 2000 Marele Premiu “Camil Petrescu”, acordat de Ministerul Culturii.

Editura Nemi, parte a grupului Editorial Nemira, se dedică producţiei de carte pentru copiii care nu ştiu încă să citească şi trăiesc în universul imaginilor unei lumi pe care o descoperă sprijinindu-se pe rostirea poveştilor de către părinţi şi bunici, respirând vraja povestirii (1-5 ani), dar şi pentru cei care deprind cititul şi cresc odată cu primele lor lecturi, pentru cei fascinaţi de magia poveştii (6 -11ani).
www.nemira.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *