Spectacolul “Cantareata cheala”, in regia lui Jean-Luc Lagarce, o piesa a coincidentelor bizare, in care absurdul lui Eugene Ionesco detine un loc de onoare, a deschis editia din acest an a Festivalului National de Teatru. La Teatrul Odeon din Bucuresti, la implinirea a 100 de ani de la nasterea celebrului dramaturg Eugène Ionesco, compania Les Intempestifs din Besançon (Franta) a prezentat “La cantatrice chauve/ Cantareata cheala”, sambataseara, in deschiderea celei de-a 19-a editii a Festivalului National de Teatru (FNT). Spectacolul, in regia renumitului Jean-Luc Lagarce, este singura productie din strainatate prezentatala editia din acest an a festivalului, cu sprijinul Institutului Francez din Bucuresti.
“Cantareata cheala”, prima piesade teatru scrisade Eugène Ionesco, direct in limba franceza, face parte din curentul dramatic al teatrului absurdului, infatisand degradarea rasei umane si a relatiilor interumane. Spectacolul relateazapovestea sotilor Smith, o familie traditionalace locuieste “la marginea Londrei”, care ii are ca invitati pe sotii Martin. in scenaapare si capitanul de pompieri, care ii va vizita si va recunoaste in servitoarea Mary o veche iubita. Piesa a fost jucatapentru prima datain mai 1950, la Théatre des Noctambules, in regia lui Nicolas Bataille. Dupa1957, spectacolul a fost jucat la Teatrul Huchette, devenind una dintre cele mai jucate piese din Franta si primind distinctia “Molière d’honneur” in 1989.
La Bucuresti, in interpretarea companiei Les Intempestifs, spectacolul a mizat pe trei coordonate: absurdul – omniprezent in opera lui Eugène Ionesco, coincidentele bizare – prezente pe parcursul intregii piese, ajungandu-se panaintr-acolo incat nimeni nu mai stie cine este familia Smith si cine este familia Martin si interactivitatea – care a culminat in finalul reprezentatiei cu replici adresate publicului, precum “Sanu vamai prind pe aici!”.
Spectacolul incepe cu un monolog al doamnei Smith, in timp ce domnul Smith o ignora, citind rubricile ziarului Politika, si se continuacu un veritabil “dialog al surzilor”, fiecare dintre cei doi soti spunand replici contradictorii. De altfel, aceastasituatie este si exprimatasimplu: “Ce pereche ridicolade batrani indragostiti suntem noi”, spune la un moment dat domnul Smith.
in schimb, Elisabeth si Donald Martin – care sunt costumati la fel ca sotii Smith – formeazaun cuplu care stasub semnul lui “parcav-as cunoaste de undeva”. “Coincidentele bizare” in cazul celor doi Martin se intalnesc la tot pasul, ei constatand la un moment dat calocuiesc pe aceeasi strada, ba chiar in aceeasi casa, farasa-si aducaaminte cum s-a intamplat acest lucru.
Lucrurile sunt putin mai simple in cazul absurdului capitan de pompieri, care, desi “a primit ordin sastingatoate incendiile din oras”, constatasingur capoate sastingadoar “un mic foc de paie si o arsurala stomac”. Totodatael are si un rol de “duhovnic”, pentru doamna Smith, si un rol de iubit regasit, pentru menajera Mary – varianta femininaa lui Sherlock Holmes, dupacum singurase prezinta.
Decorul relativ simplu – reprezentat printr-o casaalbacu etaj si flori la geam, numai bine amplasata”la marginea Londrei”, douascaune, care au servit pe rand drept sprijin sotilor Smith si Martin, dar si un leagan si o minge, care sunt puse in functiune odatacu aparitia hilaraa pompierului – este completat de costumele sofisticate, dar identice, ale sotilor Smith si Martin. Astfel, doamnele au purtat taioare si posetele roz, similare celor din magazinele Chanel, asortate cu palarii inflorate si pantofi cu toc, in timp ce domnii au fost imbracati in costume inchise la culoare, asortate cu cravate si batiste portocalii.
Din distributia spectacolului “Cantareata cheala”, care a avut o duratade o orasi jumatate, fac parte: Mireille Herbstmeyer (doamna Smith), Jean-Louis Grinfeld (domnul Smith), Elizabeth Mazev (Mary), Emmanuelle Brunschwig (doamna Martin), Olivier Achard (domnul Martin), Christophe Garcia (capitanul de pompieri).
Directorul artistic al spectacolului este François Berreur, care a fost asistentul lui Jean-Luc Lagarce. Creat in 1992, acest spectacol a fost reluat in 2008, in regia lui François Berreur, in memoria lui Lagarce, care a murit in 1995.
Decorul spectacolului ii apartine lui Laurent Peduzzi, costumele sunt semnate de Patricia Dubois, light design-ul – Didier Etievant si sound design-ul – Christophe Farion.
Spectacolul a fost aplaudat de publicul care a umplut sala Teatrului Odeon din Capitala. Printre spectatori s-au aflat foarte multi tineri, oameni de teatru, dar si jurnalistul Cristian Tudor Popescu si ministrul Culturii, Theodor Paleologu. Desi spectacolul a fost apreciat, la finalul reprezentatiei unii tineri discutau in foaierul teatrului, exprimandu-si nedumerirea – “Tot n-am inteles unde era cantareata cheala”, a spus o tanara- semn caabsurdul lui Eugène Ionesco si-a facut incao datatreaba.
Jean-Luc Lagarce a descoperit “Cantareata cheala” la varsta de 15- 16 ani. “Totul s-a petrecut, iata, inainte ca eu samanasc si, totusi, aceastapiesae cu adevarat contemporana(…) „Cantareata cheala” e un lucru rar”, spunea Jean-Luc Lagarce, care caracteriza aceastapiesadrept “o adevaratamasinade jucat teatru”.
Scriitorul si regizorul Jean-Luc Lagarce s-a nascut in 1957 si a murit in 1995 suferind de SIDA. in acest moment, el este autorul cel mai jucat in Franta, dupaShakespeare si Molière. Simplitatea cuvintelor sale, profunzimea si originalitatea temelor pieselor sale si originalitatea sintaxei au facut din el, conform specialistilor, un scriitor clasic. Textele sale au fost traduse si sunt jucate pe scenele mai multor tari.
Dupamoartea lui Lagarce, echipa lui a decis samarcheze ziua in care acesta ar fi implinit 50 de ani prin reluarea unui succes ce-i purta semnatura. Reunind amintirile tuturor actorilor din spectacolul “Cantareata cheala” (care avusese premiera in 1992), François Berreur, unul dintre colaboratorii apropiati ai lui Lagarce, si-a asumat responsabilitatea artisticade a reface montarea in mod identic. Initiativa a fost ajutatain mod esential de regasirea miraculoasaa decorului, ramas intact. Momentul premierei remake-ului, in 2006, a marcat renasterea unui spectacol invitat apoi in numeroase festivaluri de gen, succesul acestuia reamintind tuturor de personalitatea lui Lagarce.
Spectacolul “La cantatrice chauve/ Cantareata cheala” va fi prezentat si duminica, 1 noiembrie, de la ora 16.00, la Teatrul Odeon, tot in cadrul FNT. De altfel, spectacolul in regia lui Jean-Luc Lagarce face parte din sectiunea speciala”Ionesco Event” – care cuprinde o serie de spectacole si evenimente dedicate marelui dramaturg.
Totodata, festivalul va prezenta alte douaviziuni regizorale ale piesei “Cantareata cheala”, semnate de Tompa Gabor, respectiv Alexandru Dabija.
FNT 2009 (31 octombrie – 8 noiembrie) a programat, timp de nouazile, nu mai putin de 90 de evenimente. Cea de-a 19-a editie a Festivalului National de Teatru este organizatade Uniunea Teatraladin Romania (UNITER) si are, anul acesta, un buget de 1,1 milioane de lei, mai mic decat cel de la editiile precedente, din cauza crizei economice. Selectionerul unic al festivalului este criticul de teatru Cristina Modreanu.