Amintiri din Epoca de Aur la festivalul ShortsUp

Amintiri din Epoca de Aur, filmul colectiv scris si regizat de Cristian Mungiu, a avut parte de o proiectie spectaculoasa, vineri seara, la Muzeul National de ArtaContemporanadin Capitala, in cadrul ShortsUp, pentru prezentarea productiei creandu-se atmosfera specificaperioadei comuniste. Pentru prima datain Bucuresti, vineri seara, la prima editie a ShortsUp – eveniment lunar ce isi propune cresterea vizibilitatii scurtmetrajelor in randul publicului – a fost prezentatavarianta completaa filmului-omnibus “Amintiri din Epoca de Aur”.
Spectatorii veniti la Muzeul National de ArtaContemporana(MNAC) savadaseria de scurtmetraje care dramatizeazacele mai cunoscute legende urbane din Romania anilor ’80 au devenit la randul lor personaje ale acelei epoci, intr-un scenariu interactiv, orchestrat de organizatori.
Sub atenta supraveghere a unor cordoane de “militieni”, purtand portavoce, publicul adunat in fata MNAC a devenit parte din spectacol, intampinand oaspetii cu stegulete cu stemasau panouri pe care scria “Cincinala depasita” sau “Prin progres inaintam”. Participantii “recalcitranti”, care nu agitau cu interes fanioanele, erau escortati in dubele “militiei”.
Astfel, Cristian Mungiu si-a facut intrarea ca un adevarat “tovaras de la directie”, in ovatiile unei multimi de stegulete si aplauze, sub atenta indrumare a “cadrelor specializate”.
Sala de la MNAC s-a dovedit neincapatoare pentru numarul mare de spectatori adunati. inainte de inceperea proiectiei, un cor format din pionieri a interpretat melodii despre patrie, progres si popor iar cornuletele de casain cornet de ziar, ciocolata cu rom, servite la bar, au adus pentru toti cei prezenti un parfum de trecut.
“Nu conteazafilmul, ci cum organizezi evenimentul”, a spus Cristian Mungiu, in deschiderea ShortsUp, adaugand casingura sansaa cineastilor romani de a aface film sunt evenimentele de acest gen.
Filmul-omnibus “Amintiri din Epoca de Aur” este compus din scurtmetraje regizate de Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Razvan Marculescu, Hanno Hoefer si Constantin Popescu.
Prima parte a filmului a intrat in cinematografele romanesti pe 25 septembrie. “Tovarasi, frumoasae viata!” este formatadin patru scurtmetraje: “Legenda fotografului oficial”, “Legenda militianului lacom”, “Legenda activistului in inspectie” si “Legenda politrucului zelos”.
Cea de-a doua parte a filmului – “Dragoste in timpul liber” – este compusadin trei scurtmetraje, si anume “Legenda vanzatorilor de aer”, “Legenda soferului de gaini” si “Legenda curcanului zburator” (realizat in urmacu cinci ani si inclus deja intr-un alt film-omnibus, “Obiecte pierdute/ Lost and Found”).
Din distributia filmului fac parte actorii Vlad Ivanov, Diana Cavaliotti, Radu Iacoban, Tania Popa, Alexandru Potocean, Emanuel Pirvu, Paul Dunca, Ion Sapdaru si Gabriel Spahiu.
ShortsUp este o initiativaOricum si Feeder.ro, care isi propune sadevinacel mai dinamic mediu de expunere pentru scurtmetraje, prin crearea de evenimente lunare, destinate marelui public. De asemenea, ShortsUp are ca misiune cresterea vizibilitatii scurtmetrajelor, care, desi aclamate si premiate pe plan international, pot fi vazute, de cele mai multe ori, de un public restrans, in principal in festivaluri de film.
Selectia de filme ShortsUp va include, in fiecare luna, productii premiate, de datarecenta, dar si filme de arhiva, mai putin cunoscute marelui public, de la fictiune la filme-experiment si documentare.
Pentru inceput, ShortsUp va avea loc numai in Bucuresti, pentru ca din 2010 sase extindain cele mai importante centre urbane din Romania, precum Cluj, Timisoara, Brasov, Iasi, Constanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *