Festivalul International de Literatura Bucuresti s-a incheiat

Festivalul International de Literaturade la Bucuresti, care a debutat miercuri seara la Clubul taranului din cadrul Muzeului Taranului Roman din Capitala, s-a incheiat vineri seara, cu o dezbatere pe tema “Istorie vs. Imaginatie – romanul secolului XXI, trecut prin oglinzile postmodernismului”. Festivalul International de Literaturade la Bucuresti (FIBL) l-a adus in Romania pe Jose Luis Peixoto, cel mai important scriitor portughez din “noul val”, considerat “noul Saramago”, care a citit din romanul sau de debut, “Nicio privire”, recent tradus in limba romanain colectia “Biblioteca Polirom”, si pe Zahar Prilepin, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati prozatori rusi ai momentului, care a citit un fragment din cea mai controversatacarte a lui, romanul “Sankya”.
Celor doi scriitori straini li s-au alaturat Radu Aldulescu (cu o lecturadin romanul “Ana Maria si ingerii”, in curs de aparitie la editura Cartea Romaneasca), Vasile Ernu (lecturadin volumul “Ultimii eretici ai Imperiului”, recent aparut la Polirom) si Florin Iaru (lectura in premieradin volumul de povestiri “Bucuresti – celalalt trotuar”, in curs de aparitie la Polirom). Lecturile au fost urmate de conversatii libere, in care artistii au discutat despre obsesii personale, frici umane, dar si despre razboaie si tensiuni politice.
Cea de-a doua zi a festivalului a fost dedicataunei dezbateri privind destinul prozei scurte: “The Short-Story: A Way to the Novel, or a Way Itself? – Ce ne facem cu proza scurta: o consideram in continuare laboratorul romanului sau incepem s-o respectam la adevarata valoare?”, moderatade reprezentanti ai revistei Dilemateca. Invitatii din strainatate au fost Alek Popov, prozator si dramaturg bulgar, scriitorul care n-a ratat nici unul dintre premiile literare din tara sa si care a citit un fragment din controversatul “Mission: London”, un roman care reflectain mod sarcastic experienta autorului ca atasat cultural al Ambasadei Bulgariei la Londra, declarat “cea mai amuzantacarte din literatura bulgaracontemporana”, si Philip O Ceallaigh, “irlandezul din Titan”, care a citit in premieraun fragment din “si dulce e lumina”, cel de-al doilea volum de povestiri al sau, recent aparut in limba englezala prestigioasa edituraPenguin, iar, de cateva zile, tradus si in limba romana, in cadrul colectiei “Biblioteca Polirom”. Scriitorii romani invitati in cea de-a doua searaa FILB au fost Matei Florian (cu lectura in premieradin romanul “si Hams si Regretel”, in curs de aparitie la Polirom), Razvan Petrescu (lecturadin volumul “Foxtrot XX”, Cartea Romaneasca, 2008) si Radu Pavel Gheo (lecturadin volumul “Numele mierlei”, Polirom, 2008). Seara s-a incheiat cu proiectia filmului “Constantin si Elena”, in regia lui Andrei Dascalescu.
Ultima zi a festivalului propune o dezbatere pe tema “Istorie vs. Imaginatie – romanul secolului XXI, trecut prin oglinzile postmodernismului, se mai poate intoarce la formele pure de secol XIX, rezistaromanul istoric, nepervertit de ludicul postmodern?”.
Alaturi de Dieter Schlesak, unul dintre cei mai reputati poeti si prozatori germani ai momentului, nascut la Sighisoara, care va citi din “Capesius, farmacistul de la Auschwitz” (Polirom, 2008), si Ardian-Christian Kuciuk, scriitor de expresie albanezasi romana, eseist, traducator, care va citi un fragment din cel mai recent roman al sau, “Empatycon”, participantii ii vor putea intalni, in cea de-a treia searaa FILB, pe Gabriela Adamesteanu (lecturain premieradin romanul “Provizorat”, in curs de aparitie la Polirom), Filip Florian (lecturadin romanul “Zilele Regelui”, Polirom, 2009) si Cecilia stefanescu (lecturadin romanul “Intrarea Soarelui”, Polirom, 2009). Festivalul se va incheia cu un concert al trupei The Amsterdams.
Moderatorul celor trei seri ale festivalului este George Onofrei, redactor-sef al publicatiei Suplimentul de cultura.
Organizatorii festivalului sunt Bogdan-Alexandru Stanescu, Oana Boca si Vasile Ernu, reprezentanti ai editurii Polirom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *