Câştigătorii concursului Tânărul Jurnalist al Anului 2008

Freedom House Romania si Edipresse AS Romania, cu sprijinul Vodafone – sponsor fondator, GlaxoSmithKline, UniCredit Ţiriac Bank, Rompetrol şi Antalis România au premiat joi, 18 iunie 2009, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Institutul Cultural Român, câştigătorii celei de-a XI-a ediţii a concursului „Tânărul Jurnalist al Anului”.

În acest an, concursul a fost împărţit în 6 secţiuni:

  • Cultură
  • Ştiinţă, IT&C şi Tehnologie
  • Actualitate internă – Reportaj social
  • Economie/Afaceri şi Finanţe/Bănci
  • Politică externă şi Afaceri europene
  • Mediu/Ecologie

Pentru fiecare dintre cele 6 secţiuni din concurs, juriul a ales câte trei nominalizaţi, dintre care s-a ales, mai apoi, câştigătorul Marelui Premiu, în valoare de 5000 RON.

Ultima secţiune, „Mediu / Ecologie”, introdusă anul trecut, a fost menţinută din dorinţa de a încuraja jurnaliştii să abordeze şi să se profesionalizeze în acest domeniu extrem de actual.

Cei 6 jurnalişti au fost desemnaţi câştigători ai concursului Tânărul Jurnalist al Anului 2008 în urma unui proces de jurizare care a urmărit tehnica jurnalistică, scriitura, capacitatea de analiză. Acurateţea documentării, precum şi capacitatea de a genera subiecte au fost, de asemenea, puncte importante în selecţia nominalizaţilor şi apoi a câştigătorilor.

Câştigătorii acestei ediţii a concursului Tânărul Jurnalist al Anului 2008 sunt:

1. CULTURĂ

Sponsor: Vodafone România

Membrii juriului: Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Vasilescu

Nominalizaţi: Daria Ghiu (Observator cultural, Ideea.ro, ex-privato), Vlad Mixich (HotNews, Deutsche Welle, Gazeta de Sud, Esquire), Cosmin Perta (Cuvântul)

Câştigător: Vlad Mixich (HotNews, Deutsche Welle, Gazeta de Sud, Esquire)

Argument: Pentru spiritul jurnalistic, acuitatea observaţiei, atitudinea culturală, vervă, imaginaţie şi pentru modul fin în care îşi tratează subiectele.

2. ŞTIINŢĂ, IT&C ŞI TEHNOLOGIE

Sponsor: Vodafone România

Membrii juriului: Victor Kapra, Varujan Pambuccian, Ion Vaciu

Observaţia juriului: „participarea a fost mult mai bună decât în anii trecuţi, deşi multe dintre texte par scrise de roboţi.”

Nominalizaţi: Dan Dragomir (Financiarul), Sabin Popescu (Ziarul Financiar), Adrian Vasilache (HotNews)

Câştigător: Dan Dragomir (Financiarul)

Argument: Pentru dezinvoltură şi scriitura accesibilă chiar şi unor nespecialişti. De asemenea, Dan Dragomir îşi tratează subiectele neconjunctural, face o analiză obiectivă şi are întotdeauna o documentare solidă în spate.

Este, totodată, unul dintre cei mai serioşi bloggeri.

3. ACTUALITATE INTERNĂ – REPORTAJ SOCIAL

Sponsor: GlaxoSmithKline

Membrii juriului: Sabina Fati, Andreea Pora, Daniel Condurache

Nominalizaţi: Georgiana Ilie (Esquire), Ruxandra Tudor (Dilema veche), Răzvan Vintilescu (Cotidianul)

Câştigător: Răzvan Vintilescu (Cotidianul)

Argument: Pentru originalitatea subiectului ales, pentru scriitură şi pentru o foarte bună documentare.

4. ECONOMIE / AFACERI ŞI FINANŢE/BĂNCI

Sponsor: UniCredit Ţiriac Bank

Membrii juriului: Serinela Spătărelu, Florin Petria, Adrian Vasilescu

Nominalizaţi: Raluca Ana Bărbuneanu (Capital), Andrada Busuioc (Piaţa financiară), Cătălin Bălan (Evenimentul zilei), Şerban Buşcu (Cotidianul)

Câştigător: Raluca Ana Bărbuneanu (Capital)

Argument: Pentru accentul pus pe analiza temeinică, pentru alegerea unor subiecte actuale, de mare impact şi pentru documentarea în adâncime. Stilul jurnalistic nu e orientat către subiect de interes comercial, ci spre dezvăluirea lucrurilor şi extragerea unor concluzii.

5. POLITICĂ EXTERNĂ ŞI AFACERI EUROPENE

Sponsor: ROMPETROL

Membrii juriului: Iulian Fota, Gabriel Giurgiu, Luca Niculescu
Observaţia juriului: subiectele înscrise la această secţiune au fost mai numeroase şi mai bune decât cele de anul trecut.

Nominalizaţi: Ileana Racheru şi Octavian Manea (Revista 22), Victoria Stoiciu (colaborator Dilema veche), Cătălin Gomboş (HotNews)

Câştigător: Cătălin Gomboş (HotNews)

Argument: Pentru spiritul de observaţie, empatie şi expresivitate. Pentru capacitatea de a analiza subiectul şi de a-l aduce mai aproape.

6. MEDIU / ECOLOGIE

Sponsor: Antalis România

Membrii juriului: Corneliu Belciug, Cristian Lascu, Dan Stoica

Nominalizaţi: Francisca Catană (Adevărul), Livia Cimpoeru (Evenimentul zilei), Antoaneta Etves (Cotidianul)

Câştigătoare: Livia Cimpoeru (Evenimentul zilei)

Argument: Articolele ei impresionează prin stilul sobru, cursiv, analitic, echilibrat şi sunt foarte bine documentate. Se remarcă atât diversitatea şi actualitatea subiectelor, cât şi tratarea lor în „cheia” potrivită, lipsită de emoţiile şi prejudecăţile care contaminează de obicei genul respectiv.

Despre concursul Tânărul Jurnalist al Anului

Am pornit la drum în 1998, cu o singură secţiune şi cu un singur sponsor – Vodafone. În acest an, concursul „Tânărul Jurnalist al Anului” a ajuns la ediţia a XI-a, cu şase secţiuni, cinci sponsori şi cinci parteneri media.

Iniţiativa a aparţinut Cristinei Simion, director general Edipresse AS, care la data aceea era director de marketing la Romanian Publishing Group (devenit mai târziu Edipresse AS) şi a lui Tony Gray, director general Romanian Publishing Group.

Din dorinţa de a încuraja specializarea jurnaliştilor, am adăugat de-a lungul anilor noi secţiuni şi am câştigat noi sponsori. Concursul a evoluat pe măsura ce a căpătat prestigiu: Marele Premiu a crescut de la 1000 de dolari la 1000 de euro, iar în ultimii doi ani suma a ajuns la 5000 de ron. Am renunţat la cele două menţiuni şi am oferit un singur Mare Premiu mai consistent, iar de la o singură secţiune în 1998, am ajuns să avem nouă secţiuni în 2007 şi opt în 2008.

Fiind un premiu pentru tineri, am avut o mare grijă în alegerea membrilor juriului, a acelor oameni capabili să recunoască valoarea. Din convingerea că reputaţia şi credibilitatea acestui concurs este dată de oamenii care îl girează, componenţa juriilor a rămas în mare parte aceeaşi de-a lungul timpului.

În final, tot acest proiect şi istoria lui reflectă o muncă susţinută, de echipă. Aceleaşi jurii, aceiaşi parteneri media şi aceiaşi sponsori – companii care au rămas alături de noi pentru că împărtăşeau un ţel comun: o presă mai bună într-o societate mai bună.

Dincolo de resursele umane şi profesionale investite în acest concurs de-a lungul anilor, nu trebuie să neglijăm nici componenta financiară, foarte importantă, de circa 300.000 euro, sumă distribuită în numeroase premii.

Despre concurs:

„Ne-am dorit să încurajăm valoarea într-o societate în criză de modele şi să premiem jurnalismul de calitate, care are întotdeauna şi o valenţă etică, indiferent de “rating”.”

Cristina Guseth, Director Freedom House

„Cei care au câştigat de-a lungul timpului şi-au confirmat mai târziu valoarea, dovedind că selecţia este făcută într-un mod foarte riguros. Pentru mine a însemnat un plus de credibilitate ca jurnalist.”

Serinela Spătărelu, laureată în 2003, actualmente membră a juriului

„Concursul acesta a scos elita genurilor publicistice, fie că e vorba de presa scrisă, de televiziune, de reportaj, de presa economică. Certamente aici s-au născut oameni de valoare, care vor da valoare.”

Jeana Gheorgiu, membră a juriului până la ediţia din 2006

„După a treia sau chiar a patra jurizare la premiile Freedom House pentru cel mai bun jurnalist cultural al anului, pot să spun, pe scurt, că această plăcere onorantă m-a reconciliat oarecum cu tânăra generaţie. Pentru un bătrân paseist care considera că totul e pierdut, că numai trecutul contează, iar viitorul este invariabil negru, contactul cu atâtea condeie zdravene, cinstite, vioaie şi percutante a fost pur şi simplu revigorant.

Să fii încărcat de prejudecata conform căreia noua juneţe înseamnă exclusiv „sex, drugs and rock and roll” şi să dai de zeci de nume energic angajate în reportajul şi interviul pe teme culturale, în cronica plastică, literară sau dramatică, în analizarea onestă şi pertinentă a târgurilor de carte, a mentalităţilor artistice, în trăirea efectivă a ideilor ş.a.m.d. – apoi aşa ceva te smereşte şi te reumple de optimism. Fie şi doar „for a while”, vorba lui Leonard Cohen.

În fine, e cât se poate de trist-semnificativ că un astfel de concurs nu este organizat de uniunile noastre de creaţie, de asociaţiile ziariştilor sau de Ministerul Culturii, ci de blazonul Freedom House. Într-un fel, poate e mai bine aşa…”

Dan C. Mihăilescu, membru al juriului din 2005

Despre organizatori:

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepartinică, ce promovează libertatea, democraţia şi drepturile omului, cu un renume bine întemeiat ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului şi al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Freedom House este o prezenţă activă în România încă din 1990, datorită stagiilor în Statele Unite pentru ziarişti şi lideri de opinie derulate de către National Forum Foundation. Stagiile de profesionalizare pentru ziarişti au continuat în fiecare an, iar din 2007, după aderarea României la UE, s-au transformat în „Bursele Europene JTI”.

Freedom House conferă un impact puternic valorilor intangibile ale libertăţii, combinând acţiunea susţinută cu analiza şi activităţile de advocacy.

Pe viitor, ca şi în trecut, Freedom House România îşi propune ca, prin programele sale, să răspundă nevoilor şi provocărilor pe care societatea românească le va întâmpina. Freedom House România va continua să contribuie la:

          1. profesionalizarea presei şi promovarea jurnaliştilor;
          2. apărarea drepturilor omului şi promovarea acţiunilor cu caracter social, în raport cu grupurile sociale defavorizate;
          3. îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie.

În prezent, în domeniul presei, Freedom House România organizează concursul „Tânărul Jurnalist al Anului”, dedicat promovării tinerilor jurnalişti cu talent. Freedom House România administrează, de asemenea „Bursele Europene JTI” pentru jurnalişti, burse constând în stagii de pregătire, cu o durată de 3 săptămâni, în organizaţii media din Europa de Vest. Din noiembrie 2003, Freedom House România a început un program finanţat de Uniunea Europeană prin Phare, intitulat „Creşterea Sustenabilităţii Presei Locale”. Acest  program are ca obiectiv creşterea independenţei editoriale şi, prin urmare, îmbunătăţirea calităţii jurnalismului. FH a publicat un raport asupra independenţei presei locale, ca urmare a unei monitorizări şi în urma acestui raport au fost selectate 18 publicaţii independente cu care fundaţia va colabora în continuare în acest proiect. Prin acest program publicaţiile selectate vor beneficia de finanţarea parţială a unui studiu naţional de audienţă şi de training pe probleme de management, vânzare şi difuzare.

Edipresse AS România este un parteneriat între Grupul Edipresse şi Axel Springer AG, cu 60% respectiv 40% din acţiuni. Compania editează în prezent: Avantaje, Elle, Elle Man, Elle Mariaj, Elle Decoration, Viva!, Viva Auto, Viva Style Book, Psychologies, Popcorn, Look!, Joy, Auto Bild, Baby, Lucru de mână, Povestea mea și Întâmplări Adevărate cu o audienţă cumulată lunară măsurată pentru titlurile din Studiul National de Audienţă (BRAT SNA) de peste 1.000.000 de cititori şi cu peste 5 milioane pagini web vizionate lunar prin cele 11 site-uri comerciale.

Grupul Edipresse este o companie internaţională de media şi comunicare, cu sediul central în Elveţia. Grupul este activ în domeniul editării de ziare şi reviste, dar şi în publishing online. Edipresse publică peste 200 de publicaţii şi site-uri în 15 ţări şi teritorii şi are peste 3,000 de angajaţi. Compania îşi desfăşoară activitatea în Elveţia, Spania, Franţa, Polonia, Ucraina, Rusia, România şi în câteva ţări asiatice precum China (inclusiv Hong Kong şi Macau), Taiwan, Singapore, Filipine, Malaezia şi Thailanda.

Axel Springer este cel mai mare editor de ziare din Germania şi al treilea între editorii de reviste din Germania. Cu peste 170 de ziare și reviste publicate, mai mult de 50 de activități online, precum și companii în domeniul televiziunii și radioului, Axel Springer este activ în 33 de țări și are peste 10.000 de angajați.

One thought on “Câştigătorii concursului Tânărul Jurnalist al Anului 2008”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *