Centenarul Eugen Ionescu

Volumul “Eugène Ionesco. Mise en scène d’un existant spécial en son oeuvre et en son temps”, de André le Gall, a fost lansat la Ambasada României din Paris, pentru a marca 100 de ani de la naşterea dramaturgului Eugen Ionescu, informează un comunicat de presa. Lansarea a fost urmată de o dezbatere asupra vieţii şi operei scriitorului Eugen Ionescu.

Volumul lansat, “Eugène Ionesco. Mise en scène d’un existant spécial en son oeuvre et en son temps” (Editura Flammarion, Paris, 2009), este o vastă biografie a marelui dramaturg, realizată de istoricul literar francez André le Gall. Evenimentul a fost prefaţat şi moderat de Teodor Baconschi, ambasadorul României în Franţa, care a prezentat activitatea autorului şi a conturat elementele de interes ale volumului lansat.

El a subliniat dublă apartenenţă, română şi franceză, a lui Eugen Ionescu, precizând că, format ca elev şi student în România interbelică, marele dramaturg a devenit o valoare a literaturii universale, care nu trebuie să facă obiectul vreunei “revendicări” culturale de tip naţional.

În continuare, autorul şi-a expus, pe scurt, ideile esenţiale care îi articulează demersul, conturând principalele momente ale evoluţiei lui Eugen Ionescu, atât de-a lungul anilor petrecuţi în România, cât şi după instalarea sa definitivă în Franţa. Expunerea lui André le Gall a generat o vie dezbatere cu publicul, alcătuit în majoritate din cititori avizaţi ai lui Ionescu, critici literari, oameni de teatru. Discuţiile au clarificat aspecte mai puţin cunoscute ale vieţii dramaturgului, detalii biografice, dar şi dimensiuni spirituale prea puţin comentate până în prezent. Printre acestea, pasiunea scriitorului pentru sacralitatea lumii, căutarea luminii interioare, refuzul absurdului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *