Dan Sociu: Nevoi speciale

 

Nevoi speciale este al doilea roman al lui Dan Sociu aparut in colectia ,,Ego. Proza” de la Polirom. Poetul Dan Sociu a debutat editorial in proza cu romanul Urbancolia (Polirom, 2008). Respectind coventionalitatea autobiografiei literaturizate, romanul il are in centru pe Dan, un tinar scriitor roman care a primit o bursa la Akademie Solitude. Sederea aici ii da ocazia ,,impactului” cu alte personaje ce impartasesc valori diverse, intruchipind tineri creatori de arta de pe tot Mapamondul.

Relatiile cu ceilalti il indruma in fata oglinzii in care isi analizeaza chipul contorsionat de trecerea timpului, iar semnele primite de la ei reintregesc un stream of consciousness fragmentat in amintiri pina acum uitate.

 

“Daca in poezie am renuntat la autobiografic, trecind la ceea ce numesc postconfesiv, o sa-mi mut autobiografiile fantasmatice in proza.” (Dan Sociu)

 

“Scump la scris, flegmatic, dar cu pusee sarcastice, Sociu stie sa creioneze situatii expresive din citeva linii. Stilul ramine mereu de un umor continut, pigmentat de licentiozitati, iar masochismul cinic abia mascheaza amaraciunea.” (Paul Cernat)

 

“Apreciez mult la Sociu cum functioneaza dialectica detaliu-constructie. E oricum remarcabil (dat fiind detaliul ca e poet) cum lucreaza in regim de proza pe secvente scurte: economic, fara a scinda directia, alternind efectele fara a da in stridente.” (Mihai Iovanel)

 

Dan Sociu s-a nascut in Botosani, la 20 mai 1978. A publicat: borcane bine legate, bani pentru inca o saptamina (Junimea, 2002, Premiul National pentru Poezie “Mihai Eminescu” – debut); fratele paduche (Vinea, 2004); cintece eXcesive (Cartea Romaneasca, 2005, Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania); Urbancolia (proza, Polirom, 2008); Brother louse (Eloisa Cartonera, Buenos Aires, 2008). Este prezent in antologiile: Club 8 Poetry (Editura T, 2001); Ozone friendly (Editura T, 2002); hat jemand etwas gefragt? (Versus, 2003); No Longer Poetry (Heaventree Press, 2007); Povesti erotice romanesti (Trei, 2007); New European Poets (Graywolf Press, Minnesota, 2008). Publica in majoritatea revistelor literare romanesti, precum si in reviste din Austria (Wienzeile), Suedia (Ord&Bild si Lyrikvannen), Polonia (Lampa), SUA (Circumference, University of Columbia), Serbia si Spania. A tradus in 2007 prima antologie in limba romana a poeziilor lui Charles Bukowski, Dragostea e un ciine venit din iad (Polirom).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *