FILOZOFUL ÎN CETATE, un atelier interactiv de filozofie cu Ștefan Vianu

Fundatia Calea Victoriei va invita, incepind din 27 mai, ora 19:00, la o fascinanta incursiune in gindirea filozofilor preocupati de viata omului in mijlocul cetatii, de politica, din antichitate si pina azi.

Vom încerca, în acest atelier, nu atât să rezumăm diferite teorii politice, cât să sesizăm demersul unor filozofi a căror poziție este oarecum atipică, în măsura în care au tematizat „gândirea pură“ fără ca acest lucru să-i împiedice să valorizeze viața în mijlocul cetății.

Cu alte cuvinte, ei au refuzat izolarea într-un turn de fildeș al filozofiei prime ce se crede deasupra lumii. Gândirea lor implică asumarea existenței în lume și, în mod paradoxal, a înstrăinării față de lume. Există o tensiune, ca să zicem așa constitutivă, între „viața contemplativă“ și „viață politică“ – cel puțin în orașele-cetăți grecești.

Modernitatea implică slăbirea acestei tensiuni, o slăbire ce se reflectă în majoritatea sistemelor filozofice de la Descartes la Habermas. Totuși, „tensiunea constitutivă“ își face din nou apariția la unii gânditori moderni. Ei există-pentru-gândire într-o lume ce tinde să excludă gândirea în numele „Științei“, „Progresului“, „Bunăstării pentru toți“ – a utopiilor contra cărora se clădește discursul acestor filozofi.

1. SOCRATE „FIU AL CETĂȚII“ – NEÎMPĂCAREA CU CETATEA

2. CHATEAUBRIAND DESPRE REVOLUȚII

3. BERDIAEV CRITIC AL REVOLUȚIEI ȘI FILOZOF AL INEGALITĂȚII

4. SIMONE WEIL REBELA : CRITICA „MARELUI ANIMAL“

5. PATOCKA ȘI EXILUL INTERIOR.

Fiecare atelier va presupune o prima parte de prezentare a profesorului, discutie pe fragmente de texte din autorii analizati in atelierul respectiv, conform temelor de mai sus, iar apoi, in a doua parte, vor avea loc discutii intre profesor si participanti.

Stefan Vianu detine doctorat in filosofie la Universitatea din Geneva, diploma de studii superioare in filosofie la Universitatea din Geneva precum si licenţa in teologie la Universitatea din Geneva. Este lector universitar la Universitatea de Arhitectura din Bucureşti si a beneficiat de bursa a “Colegiului Noua Europa”.

Incercam sa punem tinerii alaturi de oameni mari, cu chef de vorba si speram ca astfel sa invete sa se contemple pe ei insisi pentru a vedea cine sunt si ce iubesc.

va asteptam cu ceai, intrebari si idei

Fundatia Calea Victoriei
Str Stefan Mihaileanu nr 28 B, ap 2, mezanin
tel: 021-311 44 64
www.fundatiacaleavictoriei.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *