Fortareata Ploiesti, de Jay A. Stout

Sambata 12 iunie, la Targul de Carte Bookfest, editura Meteor Press a lansat cartea “Fortareata Ploiesti”, de Jay A. Stout. Atat in Primul, cat si in cel de-al Doilea Razboi Mondial, zona petrolifera a Ploiestilor a fost vizata de Aliati. Petrolul romanesc constituia una dintre cele mai importante resurse pentru masinaria de razboi germana, iar rafinariile de la Ploiesti, care erau foarte cunoscute, au intrat in planurile de sabotaj ale Aliatilor.
Prima misiune impotriva Ploiestiului s-a derulat pe 1 august 1943 si a implicat 177 de bombardiere B24. Aliatii au pierdut 54 de avioane si 532 de oameni, intrucat folosisera tactica mai veche a bombardamentului de joasa inaltime, in care un numar redus de avioane repurtase un succes incredibil. La Ploiesti insa, bombardierele care au zburat jos s-au dovedit tinte usoare pentru artileria antiaeriana si avioanele de vanatoare, pentru ca nu au putut manevra foarte usor la altitudine redusa. Majoritatea rafinariilor au fost doar partial atinse si si-au reluat in scurt timp activitatea de productie la capacitate maxima.
Aliatii au revenit abia in 1944, la 4 aprilie, si au efectuat raiduri pana pe 19 august. Principala tinta a ramas in continuare Ploiestiul. In total au fost 50 de raiduri ale aviatiei aliate, cu 83 de atacuri de zi si de noapte, cea mai vizata zona fiind Ploiesti-Prahova. Fata de primul raid din 1943, in perioada aprilie-august 1944 bombardamentele au fost foarte dese, uneori repetandu-se chiar zi de zi, si au fost efectuate de un numar mare de avioane de bombardament escortate de un numar imens de avioane de vanatoare. In ciuda eforturilor disperate ale aviatiei de aparare teritoriala, pierderile in randurile aviatorilor romani au fost irecuperabile. Numai apararea antiaeriana foarte precisa si foarte puternica, alaturi de perdelele de fum ridicate peste obiective, a facut ca raidurile americane de bombardament sa fie ineficiente in ciuda cantitatilor impresionante de echipament folosite.
Campania aceasta, relatata pentru prima data in cartea lui Jay Stout, este o poveste cu implicatii vaste. Oricine este interesat de al Doilea Razboi Mondial sau de istoria aviatiei ar trebui sa citeasca aceasta carte remarcabila.

Din Fortareata Ploiesti:
…Neavand o optiune mai buna, locotenentul roman Ion Dobran coboara trenul de aterizare si se indreapta catre un lan de orz, sperand sa paraseasca avionul inainte ca americanul sa-l poata incendia. Strang centurile de siguranta si aterizez mort de frica , asteptand sa ma rostogolesc pe solul moale. Imediat ce Me-109 se opreste, Dobran sare afara si priveste spre cer, convins ca P-51 va pica spre el, tragand cu tot armamentul. Nu zareste nimic, ci aude doar tacanitul slab al unui motor de avion care se indeparteaza. Dobran este cuprins de extaz inaintea acestui neasteptat dar de viata. Dinspre interior simt, aidoma unui fluviu urias, o fericire inexprimabila fericirea unui om care poate sa revada cerul, soarele si iarba. Vantul ma mangaie. Dumnezeule, ce minunata este viata cand reincepi din bucatele si fragmente! La urma urmelor, noi suntem niste gladiatori moderni unul dintre cei doi vanatori trebuie sa moara. Cine a ridicat degetul mare in sus, implorand clementa?..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *