Franța mai aproape de România la Bookfest 2012

„Nu întâmplător drumurile literare ale Franţei şi ale României se întâlnesc din nou. Aflate sub semnul unui pod al latinităţii, ele se înscriu într-o tradiţie cu vechime.” spunea E.S. Dl Philippe Gustin, Ambasadorul Franței în România.
In intampinarea spiritului francez pe taramuri romanesti zilele acestea la targul de carte Book Fest 2012, 30 mai-3 iunie este prezenta o gingasa bijuterie literara, volumul de poezii Miniaturi Pariziene, care prezinta Parisul prin ochii a doua romance, poeta si prozatoarea Daniela Cristina Albu si artista plastica Dalia Bialcovski, .

”Sacre-Coeur/ Delicate cupole a la creme/ Sur le ciel gris de Paris/ Vue de loin aussi fragile/ Que la fois de qui l’a gardee.”
Daniela Albu, traducere Claude Dignoire

Si cum s-ar fi putut prezenta Parisul mai bine decat in forma unor versuri, alaturi de delicate, abia conturate si totusi pline de consitenta linii ale graficii cu care Dalia Bialcovski se joaca dezinvolt, experimenteaza, avantandu-se mereu pe noi taramuri, aici reprezentand diverse peisaje pariziene, fotografii de poet , linii discrete intiparite pe retina . Este o poezie proaspata care se deruleaza pe parcurul cartii in flash-uri eliberate de forme rigide – o poezie neconventionala care te cucereste invaluindu-te discret.

Daniela si Dalia s-au incumetat sa exploreze cu entuziasm un subiect atat de frecvent abordat, dar niciodata epuizat. Au pasit cu incredere pe caldaramul Parisului si au luat cu ele la Bucuresti franturi din caruselul ametitor de lumina si intuneric, de saracie si splendoare, de miresme si miasme, de frumusete si durere. Au cautat urmele niciodata pierdute ale marilor oameni care de-a lungul timpului au respirat sufletul orasului daruindu-i mereu o noua vigoare prin simpla lor prezenta. Sub ramurile inflorite ale unui corcodus, intr-o gradina bucuresteana s-a nascut un proiect amplu, din duiosia amintirii si din pretuirea unui oras unic si fara egal- Parisul.

Apărută la Editura Eikon , în ediție bilingvă, cu o traducere excepțională în limba franceză, realizată de Prof. Univ. Claude Dignoire și ilustrații aparținând Daliei Bialcovski, această ediție bibliofilă a fost salutată cu entuziasm de către criticul literar și eseistul Nicolae Rotund și de către scriitorul Ovidiu Dunăreanu.

Volumul a fost prezentat pentru prima oara pe 13 august 2011 la Carvana Targului de Vară Gaudeamus, Radio Vacanța Mamaia si lansat în noiembrie 2011, în cadrul Targului de Carte Gaudeamus, București. Editura Eikon a mai promovat Miniaturile pariziene la :

Salonul national de Carte Ialomita,”Ionel Perlea”/UNESCO Slobozia 28 octombrie 2011, Târgul international de carte si Muzica Brasov 2012, Joi 12 martie

Targul International de Carte Librex de la Iasi, 24 martie 2012,

Targul national al cartii de poezie, editia a III-a 16-20 mai 2012, Uniunea Scriitorilor Calea Victoriei 115, sala Oglinzilor lecturi publice de poezie cu ocazia Noptii Muzeelor editia a VIII-a –

Apariția cărții face parte dintr-un proiect de amploare de schimburi culturare europene. Sub titlul”Schimburi culturale româno-franceze – Parisul văzut de două bucureștence” autoarea, Daniela Cristina Albu împeună cu renumita artista plastică Dalia Bialcovski și editura Eikon vor organiza in decursul anului 2012 o serie de evenimente culturale atât in București cât și la Paris.

Va asteptam zilele acestea la targul de carte Bookfest, in cadrul pavilionului central de la Romexpo, unde Editura Eikon va pregatit surprize cu titluri si autori noi pentru ”savuratorii de carte”.

Sambata, 2 iunie la orele 19:00 va puteti intalni cu creatoarele ”Miniaturilor Pariziene” la Cafeneaua Literară Julius Meinl, Pav. C4 pentru o seară de poezie – lectură publică din volume mai vechi și mai noi apărute la editura Eikon:

Programul si evenimentele Targului:

http://www.bookfest.ro/Program_Bookfest_2012-8-7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *