Memoriile lui Pablo Neruda

Joi, 16 decembrie, de la ora 18:30, in libraria Carturesti Verona, Editura Vellant lanseaza volumul de memorii Marturisesc ca am trait, de Pablo Neruda. Vor vorbi despre cartea si destinul poetului chilian laureat al Premiului Nobel traducatoarea Luminita Voina-Raut, Consulul Ambasadei Chile in Romania, Ivn Vjar, ambasadorul Romaniei in Columbia in perioada 2006-2010, Maria Sipos, si directorul editorial Vellant, Simona Rauta. Seara va incepe cu o lectura publica, dublata de o proiectie de fotografii si va continua cu povesti despre omul, scriitorul si diplomatul Neruda, dar si despre contextul receptarii sale in Romania.

Marturisesc ca am trait este un volum complex, al intrebarilor și raspunsurilor despre sine, o radiografie a unei vieti și a unei epoci tumultuoase. Poetul Neruda e dublat de diplomatul Neruda (consul in Asia si Spania, iar mai tarziu ambasador la Paris), de politicianul Neruda (in 1945 devine senator al provinciilor Tarapac si Antofagasta), de exilatul Neruda (intre 1948 si 1952 traieste departe de Chile, pe vremea presedintelui Gonzlez Videla) si mai ales de prietenul Neruda (nume celebre ii sunt prieteni apropiati: Federico Garca Lorca, Ramn Gmez de la Serna, Miguel Hernndez, Nicols Guilln, Jorge Amado, Pablo Picasso, Diego Rivera s.a.). Volumul reflecta, dupa cum marturiseste autorul, nu doar amintirile memorialistului, care impresioneaza prin limpezimea detaliilor, ci si amintirile poetului, cu a lor galerie de fantome bantuite de luminile si umbrele timpului sau.

Neruda ii dezvaluie cititorului in Marturisesc ca am trait intreaga sa viata, din copilarie pana la ultimele clipe: ploile nesfarsite din Araucania natala, studentia din Santiago de Chile și primele articole militante, tineretea traita in locuri exotice și indepartate, fiind numit de foarte tanar consul in regiuni precum Rangoon, Ceylon sau Singapore, activitatea poetica intensa și prietenia legata cu mari creatori ai secolului XX. Sunt evocate atat clipele fericite editarea primei carti, caștigarea Premiului Nobel , cat și episoadele dramatice, precum Razboiul Civil din Spania sau cel de-al Doilea Razboi Mondial, perioadele dictaturii chiliene din cauza carora poetul a fost nevoit sa se ascunda și sa fuga din tara, moartea tragica a lui Salvador Allende.

Pablo Neruda, pe numele sau adevarat Ricardo Elicer Neftal Reyes Basoalto, s-a nascut in 1904 la Parral, dar și-a petrecut copilaria in Temuco, un orașel feroviar de a carui amintire se va simti intotdeauna legat. Pablo Neruda și-a descoperit de foarte tanar talentul literar, primul sau volum de versuri fiind publicat pe bani proprii in 1923, cand poetul avea 19 ani. In paralel cu scrisul, Neruda a fost extrem de implicat in viata sociala a tarii sale, incepand de foarte devreme o cariera diplomatica a fost consul al Chile in India, Singapore, Birmania, Spania, Franta , continuata cu functia de senator și candidatura la președintie din partea Partidului Comunist, in care s-a inscris in 1945.

Recunoașterea internationala a poetului Neruda a culminat in 1971 prin acordarea Premiului Nobel pentru Literatura. Motivatia Academiei Suedeze este cat se poate de elocventa in acest sens: pentru opera lui, care, cu suflul unei forte elementare, da viata destinului si viselor unui intreg continent.

Pablo Neruda a murit doi ani mai tarziu, in Santiago de Chile, dupa instaurarea dictaturii militare a generalului Pinochet. Scriitorul chilian Jorge Edwards afirma: “metaforic vorbind, Pablo s-a imbolnavit o data cu tara si s-a stins din viata o data cu instaurarea tiraniei.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *