Muzeul National al Taranului Roman ne asteapta joi, 3 mai, ora 18.00, la vernisajul celei de-a doua expozitii a Muzeului Copilariei, Lumea mica a celui mic, care va avea loc la Sala Irina Nicolau.
In lumea veche a satului, se credea ca odata botezat, pruncul intra simbolic sub protecția Domnului, ceea ce nu inseamna ca duhurile rele inceteaza sa-i mai bantuie spațiul, timpul sau chiar dezvoltarea și creșterea normale. De aceea, familia, neamul, și adeseori intreaga comunitate a satului continua sa controleze respectarea datinilor și a normei moștenite, pentru a elimina riscul unor accidente legate de sanatatea și viitorul copilului.
Din punct de vedere magico-ritual, varsta copilariei era alcatuita din perioade successive de creștere, bine marcate de praguri de trecere, fiecare cu regulile și cu inventarul lui de recuzita simbolica. Fiecare prag insemna evoluția celui mic intr-un spațiu nou, marcarea unor etape noi de varsta și a unei autonomii corporale / fizice crescute.
Ce se intampla insa astazi la sat sau in lumea orașului cu aceste trepte simbolice pe care le urca pruncul cu ajutorul grupului social? S-a gandit cineva, de exemplu, ca acea camașuța unisex care constituia imbracamintea exclusiva a pruncului la țara pana la varsta de 1-2 ani (și a carei explicație simbolica statea in incercarea de a nu scoate pruncul in evidența prin nicio particularizare evidenta – marca de statut social, de gen etc. pentru a-l putea feri mai bine de forțele nevazute ale raului) nu era foarte diferita de salopeta unisex a bebelușului din orașul contemporan, deosebita doar de codul cromatic roz/bleu, de multe ori cu intenție nerespectat?
Așadar, pentru a ne cunoaște mai bine pe noi inșine, propunem pentru sala a doua a Muzeului virtual al Copilariei descoperirea Lumii mici a celui mic, cu cele 6 praguri pe care le presupunea, dar pe care – susținem noi – mentalul colectiv le respecta fragmentar pana astazi in mediul urban: vatra, fereastra, ușa, poarta, rascrucea drumului, hotarul.
Expozitia va putea fi vizitata pana pe 3 iunie, de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00.
Intrarea este libera.