N. Steinhardt: serie de carti la Polirom

Editura Polirom lanseaza miercuri, 12 noiembrie, ora 14.00, seria de autor “N. Steinhardt” la Libraria Carturesti – Muzeul Taranului Roman din Bucuresti. Prezinta: Dan C. Mihailescu, Protos. Macarie Motogna, George Ardeleanu, Viorica Niscov, Nicolae Mecu si Daniel Cristea-Enache. La aproape o suta de ani de la nasterea lui N. Steinhardt si la doua decenii de la moartea sa, Polirom editeaza impreuna cu Manastirea “Sfinta Ana” Rohia integrala operei carturarului. Seria de autor insumeaza operele lui Steinhardt, atit cele de dinaintea intrarii in monahism, cit si cele de dupa aceasta data, si cuprinde peste 20 de volume. Noile editii, cartonate, ingrijite de specialisti in opera lui Steinhardt, beneficiaza de o prezentare grafica de exceptie si de studii introductive consistente.

Opera completa a lui N. Steinhardt este publicata sub ingrijirea unui colectiv redactional format din apropiati si specialisti in opera lui N. Steinhardt: universitarul George Ardeleanu, autorul unei stralucite lucrari de doctorat consacrate lui Steinhardt, Virgil Bulat, primul editor al Jurnalului fericirii (impreuna cu Virgil Ciomos), Florian Roatis, ingrijitor al mai multor inedite publicate in Caietele de la Rohia, pr. Stefan Iloaie, ingrijitorul volumului de omilii Daruind vei dobindi. Cuvinte de credinta, consilier cultural al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, si protos. Macarie Motogna, ingrijitor al seriei de autor din partea Manastirii “Sfinta Ana” Rohia.

Volume aparute in seria “N. Steinhardt”:

• Jurnalul fericirii
Argument de P.S. Justin Hodea Sigheteanul
Editie ingrijita, studiu introductiv, repere biobibliografice si indice de Virgil Bulat. Note de Virgil Bulat si Virgil Ciomos
Cu “Un dosar al memoriei arestate” de George Ardeleanu
“Am intrat in inchisoare orb (cu vagi strafulgerari de lumina, dar nu asupra realitatii, ci interioare, strafulgerari autogene ale beznei, care despica intunericul fara a-l risipi) si ies cu ochii deschisi; am intrat rasfatat, razgiiat, ies vindecat de fasoane, nazuri, ifose; am intrat nemultumit, ies cunoscind fericirea; am intrat nervos, suparacios, sensibil la fleacuri, ies nepasator; soarele si viata imi spuneau putin, acum stiu sa gust felioara de piine cit de mica; ies admirind mai presus de orice curajul, demnitatea, onoarea, eroismul; ies impacat: cu cei carora le-am gresit, cu prietenii si dusmanii mei, ba si cu mine insumi.” (N. Steinhardt)

• Daruind vei dobindi
Cuvinte de credinta
Editie ingrijita, note, studiu introductiv si referinte critice de Stefan Iloaie
Repere biobibliografice de Virgil Bulat
Indici de Macarie Motogna
Contine CD audio
Volumul reprezinta o sinteza a textelor si a gindirii teologice ale lui Steinhardt, dar si o incununare a tuturor scrierilor cunoscutului critic si eseist increstinat in inchisoarea de la Jilava si calugarit la Manastirea Rohia din Maramures.

• In genul… tinerilor
Editie ingrijita, note, studiu introductiv, referinte critice si indici de George Ardeleanu
Repere biobibliografice de Virgil Bulat
“Ceea ce avem aici este o parodie a insurgentei, o pastisare a nonconformismului, o negatie a negatiei, in ultima instanta, de pe pozitiile conservatorismului burghez. Am aduce insa si alte explicatii. In primul rind, pastisa din In genul… tinerilor nu este una vitriolanta, nu desfiinteaza; presupune, dimpotriva, o ascunsa relatie de complicitate, un fel de exercitii de admiratie cioraniene avant la lettre.” (George Ardeleanu)

• Articole burgheze
Editie ingrijita, adnotari, cronologie si indice de Viorica Niscov
Studiu introductiv de Nicolae Mecu
“Un corpus de avertismente spulberatoare de iluzii, semnalind derapaje, atragind atentia asupra marilor pericole camuflate de bune intentii, de cuvinte seducatoare sau de pura demagogie. «Copilul batrin» (cum il caracteriza, mai degraba cu o mindrie melancolica si compasiva, Steinhardt-tatal), parind a fi trecut prin toate experientele, smulge valul aparentelor, demistifica la tot pasul, seamana intrebari nelinistitoare, vede cu un ceas mai devreme catastrofa si trezeste din toropeala, vaticineaza. In vremuri normale, el ar fi putut trece drept un exaltat si un dogmatic, acum insa, cind pare a simti, ca Hamlet, ca the time is out of joint, surplusul de patos si fixarea incapatinata in binele verificat intra in perimetrul normalitatii.” (Nicolae Mecu)

• Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional
Critica operei lui Leon Duguit
Editie ingrijita, note, studiu introductiv, referinte critice si indici de Florian Roatis
Repere biobibliografice de Virgil Bulat
Addenda: Dreptul social
“Un excurs prin cartea cu care a obtinut titlul de doctor in drept, ce apare acum intr-o noua editie, este de natura sa descopere o fateta mai putin cunoscuta a activitatii si personalitatii lui N. Steinhardt, aceea de cercetator avizat in ceea ce priveste problemele juridice si politice. […] In addenda am inclus lucrarea de mici dimensiuni Dreptul social, aparuta in acelasi an 1936, evidentiind o alta zona de interes pentru tinarul jurist.” (Florian Roatis)

N. Steinhardt se naste la Bucuresti pe 29 iulie (stil vechi) 1912. Isi face debutul publicistic foarte de timpuriu in revista Liceului “Spiru Haret”. Isi ia bacalaureatul in 1929 si frecventeaza cenaclul “Sburatorul”, iar in 1932 isi ia licenta in Drept. In 1934 incepe sa colaboreze la Revista burgheza si publica sub pseudonimul Antisthius volumul parodic In genul… tinerilor. Isi ia doctoratul in Drept in 1936. In 1935 si 1937 publica impreuna cu Emanuel Neuman studiile Essai sur une conception catholique du Judaisme si Illusions et realites juives. Colaboreaza la Libertatea si la Revista Fundatiilor Regale. Dupa razboi, publica pentru scurta vreme in Universul literar, Victoria, Tribuna poporului si, din nou, Revista Fundatiilor Regale. Refuza sa colaboreze cu noul regim. In 1960 este anchetat, apoi condamnat in “lotul Noica-Pillat” la 12 ani de munca silnica. Trece prin inchisorile Jilava (unde este botezat de parintele Mina Dobzeu), Gherla si Aiud. Eliberat in august 1964, va reveni dupa citiva ani in lumea literara prin traduceri, medalioane, cronici etc. In 1972 termina prima versiune a capodoperei sale, Jurnalul fericirii. Publica volume de eseuri si de critica foarte bine primite, desi unele sint puternic cenzurate. Monah din 1980, ramine activ pe terenul eseisticii si al criticii. Se stinge la 30 martie 1989.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *