Expun: Marilena Murariu, Ioana Crăciun Dobrescu, Sanda Buţiu, Simion Crăciun, Mihai Sârbulescu
„ …fântânile de piatră, casele pitorești, pridvoarele sau geamlâcurile zăbrelite pentru cadânele tabu, tătăroaice cu cobilița ducând apa, geografii caligrafice, maldăre de estetică, de motive şi de teme plastice, de revelații – până într-acolo că Balcicul s-a identificat material cu pictura.”
St. Roll, 1934
Considerat în perioada interbelică, o adevărată Mecca a artiștilor plastici, Balcicul, micul oraş de pe coasta Mării Negre, strângea în fiecare vară nu mai puțin de 150 de pictori.
Elite Art Club UNESCO a inițiat o succesiune de tabere de pictură în această mică localitatea bulgărească, rămasă în memoria artistică şi emoțională a intelectualității românești, grație rolului jucat în viață pictorilor dintre cele două războaie (ex.: Tonitza, Ghiaţă, Steriadi, Muntzer, Pallady, Dărăscu), dar şi a personalităţii Reginei Maria, artistă ea însăşi şi protectoare a artelor.
Ediția octombrie-noiembrie 2010 a expozițiilor Pictori de azi la Balcic va fi vernisată marți, 26 octombrie 2010, orele 18:30, la Galeria Galateca (Biblioteca Centrală Universitară), din strada C.A Rosetti, nr.2.
Evenimentul va fi găzduit de către dna. Mihaela Dragomir (președinte ELITE ART Club UNESCO), iar invitat special este prof.dr. Doina Păuleanu, critic de artă şi director al Muzeului de Artă din Constanța.
Vor expune cinci artişti plastici consacraţi: Marilena Murariu, Ioana Crăciun Dobrescu, Sanda Buţiu, Simion Crăciun şi Mihai Sârbulescu. Noutatea acestei ediţii nu rezidă în subiectul abordat, ci în maniera de expresie cu adevărat unică, care evidențiază, raportat la personalitatea fiecărui artist, picturalitatea peisajului.
Expoziţia este însoţită de un catalog şi va fi deschisă zilnic, în perioada 25 octombrie-4 noiembrie 2010 , între orele 11.00-19.00, la Galeria Galateca (Biblioteca Centrală Universitară).
ELITE ART Club UNESCO este o asociație culturală fără scop patrimonial, implicată în organizarea şi promovarea unor ample proiecte, al căror scop principal este de a aduce în prin plan adevăratele valori ale artei contemporane românești şi de a educa publicul în spiritul recunoaşterii şi aprecierii lor.
Printre proiectele reprezentative menţionăm concertele PROMS of Delight, care îmbină după un concept inovator muzica simfonică şi stilurile pop, jazz, cross-over, fiecare ediţie bucurându-se de aprecierea unui public numeros. De o mare vizibilitate se bucură şi proiectul de arte vizuale „Pictori de azi la Balcic”.
Din iulie 2009, ELITE ART Club UNESCO este membră afiliată Jeunesses Musicales International este cea mai amplă organizaţie neguvernamentală pentru tinerii muzicieni din întreaga lume.
Irina Rosu
(adresa de email este ascunsa din motive de securitate)
0755046594
www.eliteart-gallery.com