Premiul sectiunii lung metraj a concursului de scenarii HBO 2007 in volum electronic la LiterNet: Dan Mircea Jacan: Misiunea

Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro)  anunta aparitia unei noi e-carti editate de LiterNet:

246. Dan Mircea Jacan: Misiunea (premiul sectiunii lung metraj a concursului de scenarii HBO 2007)

Scenariile nominalizatilor la concursul de scenarii HBO 2007 au fost publicate integral de LiterNet. Lista lor se gaseste aici: http://www.liternet.ro/noutati/13/HBO-TIFF-2007.html

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) de pe situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro

Argument:

O calatorie nesfarsita

Dupa ce la editia din 2006, LiterNet-ul a publicat 5 din cele 6 scenarii ale finalistilor Concursului National de Scenarii HBO, organizat de catre HBO Romania in colaborare cu APFR, organizatorul TIFF (Festivalului International de Film Transilvania), toate cele 6 scenarii finaliste la editia din 2007 au fost publicate, cu acordul autorilor, pe LiterNet.

Iata ultimul din cele sase scenarii, castigatorul la sectiunea lung metraj.

(Redactia LiterNet)

*****

Alexander, agentul secret calit in antrenamente care mai de care mai complexe si mai complicate (frizand, nu de putine ori, imposibilul) primeste misiunea vietii sale. Imbarcat intr-un tren oarecare, pornit dintr-o gara oarecare protagonistul pleaca intr-o aventura care poate fi caracterizata oricum… numai oarecare nu.

Executata intr-un secret absolut, misiunea (imposibila?) presupune o calatorie nesfarsita, dincolo de ultima statie universal-acceptata, catre un punct terminus cu parfum de Fata-Morgana, golit de viata si sufocat de zapezi interminabile, reci si amenintatoare. Initial, singurii parteneri de conversatie, cel mai adesea non-verbala, ai eroului sunt Mecanicul si Fochistul dar si acestia dispar fara urma, proportional cu viteza cu care trenul patrunde tot mai adanc in necunoscut. Ramas numai cu Controlorul, robot sclav al regulamentelor, Alexander astepta rabdator sa ajunga la destinatie, indeplineste ordinul primit – zadarnicia intregii intreprinderi e menita sa trezeasca din somn si pe cea mai adormita dintre ratiuni si se intoarce victorios (dar la fel de impasibil ca la plecare) acasa.

Tributar universului kafkian, Dan Mircea Jacan se aventureaza intr-o misiune (sic!) pe cat de riscanta, pe atat de ofertanta, aflata undeva la limita suprarealismului. Inteligent, scenariul evita orice fel de ancorare temporala sau spatiala – evenimentele descrise pot avea loc, asadar, oriunde si oricand… sporind, evident, senzatia de imediat si de pericol iminent. Combinand lipsa de speranta, alienarea si angoasa ce permeaza gesturile actantilor, autorul avertizeaza, deloc voalat, in legatura cu pericolul cat de poate de real a tot ceea ce inseamna birocratie, mecanism stupid si fara sens al carui unic scop il reprezinta ingenuncherea spiritului uman.

Pe de alta parte, absurdul ce domina intreaga poveste e usor edulcorat de umorul involuntar presarat prin tot scenariul, mai ales in cazul falsei importante, a inutilitatii faptelor si a scopurilor inventate ce umfla ca un balon de sapun o existenta crancen de banala. Paradoxal (si ducand amintitul absurd pe culmi postmoderne), pentru protagonisti, singurul motiv de mandrie si, de ce nu, de a trai, il constituie tocmai aceasta complacere in inutil pe care ei o percep ca fiind cruciala pentru bunul mers al lumii.

Din (ne)fericire, realitatea din spatele acestei ‘opere de fictiune’ e prea imediata si, in ciuda ironiei afisate de autor cu menirea de a impune o zona-tampon/scut protector intre subiect si cititor, instinctual, orice pornire de a izbucni in ras e intampinata de autocenzura. Transpus pe ecran, scenariul Misiunea trebuie sa-si pastreze, in mod obligatoriu, intreaga paleta de senzatii (de la amuzament la soc si, mai apoi, la revolta) atat de prezente in timpul lecturii, si care l-au desemnat pe scenarist drept marele castigator al sectiunii lung-metraj. Daca locuiam in Los Angeles, as fi spus ca povestea se potriveste perfect pentru un Steven Soderbergh circa 1992. Cine se incumeta in Romania, ramane de vazut. Invitatia e deschisa…
>>>> ATENTIE! Pentru a descarca o carte in prima saptamina de la aparitie sau pentru a comenta articole la LiterNet, trebuie sa va creati un cont de utilizator. Crearea contului de utilizator e gratuita.

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei peste 6 ani de activitate 240 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 1,020,500 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *