Shivani Singh, o scriitoare indiană la București

Shivani Singh
Shivani Singh

Invitata de editura TAJ, Shivani Singh este in sfarsit la Bucuresti. Si nu, nu este o cascadorie publicitara – Shivani este, intr-adevar, descendenta dintr-o veche familie de rajahi indieni, dar nu ne asteptam sa o iubiti pentru asta. Adevarata tara peste care domneste Shivani ca regina este literatura. O mare scriitoare care se intampla sa fie si printesa: asa as vrea sa o vedeti cu ochii mintii. Mai tanara decat ma asteptam, moderna, volubila, inteligenta, imbracata in haine occidentale, Shivani s-a amestecat ieri seara printre calatorii sositi pe aeroportul din Otopeni din mai multe destinatii in acelasi timp. Pentru ca scriitoarea ne-a rugat sa nu divulgam presei ora venirii ei in Romania, a fost o intalnire informala si incarcata de emotii.

Mai intai ca editor, mai tarziu ca prietena, pe veci cucerita dupa ce i-am citit, in 2007, cartea (pe care am achizitionat-o la Targul de carte din Calcutta, unde ma aflam la vanatoare de autori!) am conversat cu Shivani prin emailuri timp de aproape 3 ani! Nu am putut sa nu ma gandesc, ieri in aeroport, cand o vedeam pentru prima oara fata in fata, ce forta, ce uragan de talent, feminitate si istorie trece pe langa toate acele persoane grabite din terminal, fara ca vreuna dintre ele sa stie!

De astazi si pana vineri seara, Shivani este a dumneavoastra: cititori, jurnalisti, librari, iubitori de povesti, bloggeri sau doar curiosi. Sub auspiciile ALIANTEI CIVILIZATIILOR (Program ONU) si ale festivalului NAMASTE INDIA, Ambasada ONU de la Bucuresti si editura TAJ organizeaza o intalnire cu autoarea, care isi va lansa, la Casa ONU, editia romaneasca a romanului “Moarte la Curtea rajahului” cu o expozitie de fotografii de epoca infatisand palatul si persoanele care au servit ca model pentru personajele din carte. Evenimentul se va desfasura vineri 15 octombrie, la ora 11, la Casa ONU din Bucuresti, Blvd Primaverii 48A.

Un eveniment complet: o autoare de mare valoare, plus o biografie spectaculoasa si un “cititor” fara cusur: DANA DEAC, directorul TVR1,cea care o va prezenta publicului. Evenimentul va debuta cu un alarippu, sau invocarea Divinitatii in dansul classic Indian Bharatanatyam, interpretat de REENA SINGH, care preda arta dansului sacru din 2006 atat in institul Kalakritih din Delhi. O Singh danseaza pentru o alta Singh! Vom savura apoi un ceai indian adus de prietenii de la Cafeneaua Ramayana.

Romanul “Moarte la Curtea rajahului”, ajuns in Top 10 India Today, a fost asemuit de critica cu “Sa ucizi o pasare cantatoare”. Este un mystery istoric, plasat la Curtea unui rajah, cu naratorul o fata de 13 ani (nepoata rajahului), care vrea sa rezolve misterul unor crime… pretext de fapt, pentru un roman de o mare frumusete, in care autoarea stie sa nu fie partinitoare, sa nu transforme cartea intr-o scriere imbibata de nostalgie dupa vremurile de glorie ale capetelor incoronate, si transmite o epoca intreaga de capricii de neegalat, rafinament, perversitate, puritate, multa decadenta si pierderea inocentei.

Shivani Singh si cartea ei sunt o comoara de informatii despre o lume apusa, odinioara de o splendoare greu de descris. Bunica ei, fosta rani (regina) din Madhupur, traieste inca si este, spune Shivani, mai aroganta ca oricand. Dar tot ea spune ca Nani este renuminta pentru puritatea sa de caracter.

De altfel sotiile rajahilor sunt celebre pentru destinele lor spectaculoase: printre ele s-au numarat femei de o forta incredibila, care dupa abolirea statelor princiare au facut cariera in politica, fiind alese in Parlament, sau dimpotriva au facut puscarie, sau si una si alta. Unele au fost declarate printre marile frumuseti ale lumii de revista Life Magazine, sau au impuscat pantere cand aveau doar 12 ani, au urmat scoli londoneze, au avut piercing de aur in limba sau testoase vii, cu carapacea incrustata cu diamante si rubine (mascote pentru jocurile de noroc cu care se delectau in Franta). Si inca ceva: documentandu-ma asupra subiectului, am descoperit ca printre sotiile unui rajah indian (da, aveau mai multe sotii!) a existat si una de origine romana, dupa tata.

Despre celelalte extravagante va lasam sa aflati din cartea lui Shivani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *