Studioul de animatie Dacodac Romania in faliment?

Conform unor surse confidentiale, citate de animatorul Cristian Scarlatescu, studioul de animatie Dacodac si-a declarat falimentul. “Astfel au ramas pe drumuri oameni cu state vechi in industria animatiei, intr-o perioada care se anunta din ce in ce mai dificila”, precizeaza animatorul pe blogul sau. Infiintata in 1992, Dacodac a debutat cu seriale de animatie in 2D si cu realizarea animatiilor pentru reclame.

Va reamintesc ca “Piccolo, Saxo et compagnie”, realizat de Dacodac a fost primul lungmetraj de animatie in trei dimensiuni produs in Romania.

Productia la “Aventurile lui Piccolo si Saxo” a durat doi ani (durata medie a productiei unui lungmetraj in 3D este de 18 luni) si a implicat 90 de persoane, toate angajate la Dacodac. Filmul a costat 7 milioane de euro, iar pre si postproductia s-au facut in Franta.

Dupa succesul timid cu primul lungmetraj de animatie 3D realizat in Romania – “Aventurile lui Piccolo si Saxo”, cei de la studioul de animatie Dacodac au revinit in primavara cu o productie animata 3D – “Jasper – Calatorie la capatul pamantului”. Este vorba despre o coproductie cinematografica: Romania, Franta si Germania. Aproximativ 50 de oameni de la studioul de animatie romanesc au lucrat la executia filmului pentru modelare set up, decoruri, animatie 3D, lumini, compositing. Postproductia a fost realizata in Germania.

Filmul de animatie “Jasper – Calatorie la capatul pamantului” a costat 8 milioane de euro, fiind finantat de FF Hamburg, Filmstiftung NRW, FFA, CNC Franta, Dacodac Studio si Centrul National al Cinematografiei din Romania (CNC).

In prezent, animatorii de la studioul de animatie din Bucuresti lucreaza la un lungmetraj si un serial de animatie.

Studioul a primit finantare de la CNC si pentru realizarea lung metrajului de animatie “Paradisul lui Diego” (regia Eckart Fingberg, scenariul Fethi Nedjar).

Citeste articolul integral pe todoran.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *