Teatrul de Opereta prezinta spectacolul „Supermarket”

Proiectul primului musical independent din Romania a fost initiat in cadrul Teatrului Inexistent in colaborare cu Teatrul Arca si preluat apoi de Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” si adaptat pentru spatiul din foaierul teatrului. „Supermarket” este realizat pe un libret de musical neconventional, care merge pas la pas cu trendul occidental, in ceea ce priveste muzica, libretul, tema si povestea, dar adaptat societatii romanesti, acaparata de febra consumerismului. Musicalul urmareste sa atraga atentia asupra pericolului acestei „nevroze a shoppingului” si, mai ales, asupra unui mod artificial de rezolvare a problemelor reale cu care ne confruntam.

„Supermarket este un muzical anti-reteta. Este un produs la limita dintre parodie si comedie neagra (…), un spectacol bazat pe auto-ironie si pe spirit cinic, invelit intru edulcorare in pseudo-debilitatea discursului. Sub aparenta de simplitate extrema a versurilor si a replicilor rostite, se zvarcoleste o problematica acuta printre randuri, neiertand pe nimeni. Iti vine sa razi, iti vine sa plangi, iti vine sa injuri, sa tremuri, sa te rastesti la cei de pe scena, sau sa-i compatimesti, sau sa-i iei de urechi… La final de tot, iti vine sa intri in primul supermarket care iti iese in drum, sa canti ceva cat te tin plamanii si p’orma s-o iei la fuga, razand…”
(Theo Herghelegiu)

Synopsis
Intr-un supermarket oarecare, cativa clienti dominati de febra cumparaturilor se intersecteaza in diferite momente ale unei sesiuni de shopping. Isi povestesc problemele, se confeseaza, se indragostesc, se casatoresc, se ucid, se razbuna, se transforma. Fiecare doreste sau asteapta ceva de la viata, insa, pana la urma, trebuie sa se multumeasca cu ceea ce viata ii ofera – de fiecare data ceva diferit fata de dezideratul propriu. Ca un ecou al vocilor lor, se aude vocea sarcastica a corului, care este, de fapt, vocea noastra, a publicului, practic a martorilor la acest proces absurd. Concluzia este aceea ca, intr-un ocean de alienare si confuzie, singurul loc care ne mai uneste este supermarketul. Acolo, shopping-ul compulsiv ne compenseaza psihic si functioneaza “in loc de” orice.
Dincolo de ironia (voit infantila) la adresa dependentei de shopping, tonul spectacolului e trist-amar, iar personajele reprezinta categorii usor caricaturizate, lesne recognoscibile, ceea ce le face eficiente intr-un demers discret moralizator.

Textul şi regia: Theo Herghelegiu
Muzica: Eduard Petru Jighirgiu
Coregrafia: Silvia Calin
Scenografia: Daniel Titza
Asistent regie şi coregrafie: Andreea Duţa

Manuela: Andreea Duţa
Graţiela: Adriana Draguţ Jighirgiu
Romicella: Mihaela Popa / Raluca Botez
Maşa din Cehov: Dana Voicu
Tutu: Ionuţ Burlan
Cei doi speriaţi: Eduard Petru Jighirgiu si Karl Baker / Matei Chioariu
Corul: Cristina Moldoveanu, Ioana Ciorata, Oleg Apostol, Nicolae Predica
Supermaketul: Roxana Tudor
La pian: Tiberiu Chiranus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *