“Lucrul cel mai tulburator in lecturile lui Gabriel Liiceanu este pasiunea pusa in rostirea ideilor. Tonul aproape patimas cu care sunt rotunjite asperitatile logicii demonstrative, finetea cu care sunt captusite misterioasele volute din unghiurile metafizice, laolalta cu pulsatia vitala, ritmul sustinut al povestirii. Si in rolul invatacelului, al Intrebatorului care experimenteaza, ca si in cel al batranului intelept, detinatorul raspunsurilor, vocea, fiinta povestasului capteaza irevocabil auzul si atentia prin fervoarea, empatia si farmecul participarii. Nu altfel era in poemul dostoievskian al Marelui Inchizitor, nu altfel se petrec lucrurile aici, cu fiinta care vremuieste, timpul rotitor, moartea care sta sa moara si aducerea aminte ca re-legare.
Nu e deloc simplu sa te simti acasa deopotriva ca un copil in rostirea basmului lui Ispirescu si ca un adolescent cautator de sensuri inalte, esente si dileme finale, in seducatoarea interpretare ontologica a lui Noica. Or, Gabriel Liiceanu reuseste tocmai acest lucru : sa fragezeasca ideile, sa le supuna ca un acordeur placa de bronz a pianului, dandu-le, pe rand, catifelare si iritare, profunzime si joaca, avant si resemnare, gingasie melancolica si elanuri cavaleresti, totul intru, nimic pe deasupra.
Ascultandu-l, am avut cateva clipe bune viziunea intruparii acelui eu ganditor care – cum visa Eminescu intr-un manuscris mult admirat de Noica – poate privi fuiorul, adica insasi conditia suprema a meditatiei filosofice. Poftim ? Nu stiti cum devine cu fuiorul ? Pai cheia pentru usa respectiva o aveti aici. Incercati-o!”
Dan C. Mihailescu
“Cand, la inceputul anilor ’70, a aparut interpretarea lui Noica la Tinerete fara batranete…, noi cei din jur am avut senzatia ca suntem contemporani cu un eveniment. Cred ca rareori in istoria culturii doua creatii se ajutasera atat de mult una pe alta. Ce era mai presus aici? Basmul care, cu subintelesurile sale, facea credibil, ilustrandu-l si transformandu-l in poveste, gandul filozofic al lui Noica? Sau interpretarea care dadea basmului o demnitate de nimeni stiuta pana atunci?
Dar ce importanta are pentru cel care le citeste sau, iata, le asculta astazi impreuna? Important este ca, asa impreuna, ele ne spun ceva extraordinar: pentru muritori viata nu ar trebui sa aiba sens decat dupa ce a fost validata de ratarea nemuririi.”
Gabriel Liiceanu
Tinerete fara batranete si viata fara de moarte, precum si alte surprize si evenimente inedite, va asteapta la standul Humanitas Multimedia de la Targul Gaudeamus. Am pregatit pentru Dvs cadoul perfect de Craciun, intalniri cu personalitati si lansari pline de farmec. Va asteptam la targul de carte Gaudeamus, editia a XV-a, saptamana viitoare, de miercuri 19 noiembrie pana duminca 23 noiembrie, inclusiv.
Tinerete fara batranete si viata fara de moarte
Constantin Noica
Basmul fiintei si “tinerete fara batranete”
In lectura lui
Gabriel Liiceanu
ISBN 978-973-1709-81-9
Pret in librarii: 50 lei
Doua CD-uri cu durata totala: 1:30:53
Un audiobook recomandat de
Comenzi prin e-mail: tudor.baciu@humanitas.ro
Comenzi prin posta: CPP Humanitas, CPCE – CP 14, Bucuresti
Comenzi telefonice: 021 – 408 83 78; prin fax: 021 – 408 83 77
Humanitas Multimedia